Danilo GolubovicPočetak juna, kao pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa strnih žita i uljane repice, obeležio je tradicionalni Dan polja na Rimskim šančevima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Uprkos tome što su vremenski uslovi pogodovali izvođenju poljoprivrednih radova, preko 500 poljoprivrednih proizvođača provelo je dan u sticanju znanja, razmeni iskustava i upoznavanju sa novim sortimentom brenda NS SEME. Direktor Instituta dr Jegor Miladinović je pozdravio prisutne proizvođače, predstavnike medijskih kuća i kolege, i izjavio da je ovo jedan od najboljih i najverodostojnijih načina da se proizvođači upoznaju sa najnovijom genetikom, odnosno novim sortimentom koji se može uporediti sa standardnim sortama.

dr Jegor MiladinovicPočasni gost bio je Sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, uvek dobrodošao i veran našem Institutu. Upoznajući prisutne sa pregovorima Ministarstva u procesu pristupanja EU, koje podrazumeva i prilagođavanje novim načinima poslovanja, g. Golubović je izrazio svoje uverenje da će Srbija ceo proces pristupanja sprovesti na pravi način. Takođe je dodao da, uz poštovanje svih stranih institucija, pre svega moramo da cenimo ono što je domaće, da branimo našu poljoprivredu i zaštitimo naše proizvođače, ističući ono što Institut za ratarstvo i povrtarstvo decenijama pokazuje svojim primerom. Rukovodilac Odeljenja za strna žita dr Nikola Hristov je sa podjednakim zadovoljstvom pozdravio prisutne i ponosno rekao da se Institut ne takmiči u pogledu reklamnih strategija, nego znanjem koje poseduje i ume da prenese.

dr Nikola HristovDr Hristov je takođe izjavio da cilj Instituta nisu samo visoki i stabilni prinosi, nego i stabilne cene. Šef Odseka za uljanu repicu dr Ana Marjanović Jeromela je predstavila sortiment uljane repice i prikazala vernu sliku njenog trenutnog stanja i očekivanja u budućnosti. Dr Marjanović Jeromela je sa velikim zadovoljstvom istakla da je  uljana repica jedna od retkih kultura čije su površine u ovoj godini porasle preko 100%, odnosno da je očekivana ovogodišnja proizvodnja 50000t. U okviru sortimenta predviđenog za narednu sezonu izdvojila je sorte Slavicu, Zlatnu i Zoricu, kao i jaru sortu Jovanu.

Nakon oficijalnog dela proizvođači su imali priliku da vide predstavljeni sortiment. Akademik dr Srbislav Denčić, dr Novica Mladenov, dipl. inž. Branko Gajičić i dr Ana Marjanović Jeromela su na našim oglednim poljima proizvođačima predstavili sortiment i agrotehniku proizvodnje strnih žita i uljane repice i istovremeno svojim stručnim savetima pružili odgovore na sva pitanja poljoprivrednih proizvođača.

dr Ana Marjanovic JeromelaPredstavljene su veoma stare sorte pšenice Instituta, tzv. veterani – NS Pobeda, NS Evropa 90 i NS Renesansa. Od novijih sorti predstavljene su NS Rapsodija, NS Simonida, NS Zvezdana i NS 40S,  zatim perspektivne sorte – NS Ilina, NS Futura i NS Dika, kao i sorte u procesu priznavanja čije vreme tek dolazi. Proizvođači su mogli da vide i sorte Tritikalea (NS Odisej, NS Trifun i NS Paun), zatim sorte ječma (Novosadski 525 i 565 od starijih, i Novosadski NS 593 i NS Pinon od novijih sorti, kao i stočni ječam – NS Nonius i NS Rudnik), ovsa i raži.

Nakon obilaska oglednih polja gosti su uživali u lepom, sunčanom danu, druženju i, naravno, dobroj hrani i osveženju, nakon čega su, nadamo se, imali dovoljno energije i motiv da se vrate svojim parcelama, SVOJOJ ZEMLJI!

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153362166934824.1073742039.56790329823&type=1[/do]