NS SEME u Iranu_dr Goran BekavacU periodu 23-26.02.2015. dr Goran Bekavac, dipl. ing. Svetislav Dolapčev i dr Vladimir Miklič posetili su Iran u organizaciji institutskog partnera NS Borna. U dvočasovnoj poseti Ministarstvu poljoprivrede u Teheranu prezentovane su mogućnosti Instituta kao i ponuda semena naših sorata i hibrida. Domaćini su primili našu delegaciju na veoma visokom nivou jer je poseta odlično organizovana od strane našeg partnera g-dina Kolbadija. Zapažen je interes za dalju saradnju pre svega u podizanju nivoa proizvodnje kukuruza gde su naši hibridi već stekli zavidnu reputaciju. Zbog sve većih problema sa nedostatkom vode pokazan je i veliki interes za druge biljne vrste, pre svega uljane kulture (suncokret i uljanu repicu), a Institut je zamoljen da sačini program razvoja uljanih kultura u Iranu. Nakon toga, delegacija Instituta je otputovala u Dezful (grad u plodnom regionu na granici sa Irakom) gde su održane prezentacije pred više stotina kupaca NS semena.

Naš partner je podelio i prigodne poklone (motocikli…). U okviru posete izvršen je obilazak polja pšenice, uljane repice i šećerne repe u organizaciji velikih agrosistema. Sorta pšenice Nataša u ogledu je pokazala prednost nad ostalim konkurentskim sortama. Dogovoreno je izvođenje ogleda sa suncokretom, uljanom repicom i šećernom repom.

Tokom obilaska mnogobrojnih poljoprivrednih apoteka u gradu moglo se videti da je seme NS hibrida kukuruza daleko najzastupljenije u ponudi, što daje podstrek za budući saradnju i dalje povećanje prisustva NS sortimenta na ovom velikom tržištu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153122416139824.1073742028.56790329823&type=3&uploaded=6[/do]