U petak i subotu 09. i 10.03.2018. održan je Deseti poljoprivredni sajam u Šapcu u organizaciji RTV AS. Možemo ga već nazvati tradicionalnim, ali po prvi put je postao međunarodni jer su učestvovali izlagači iz inostranstva. Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad je bio zlatni sponzor sajamske manifestacije.

Zapažen nastup Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad ni ovaj put nije izostao. Sajam je tradicionalno otvorio predstavnik Instituta, a ovaj put je ta čast pripala dr Milosavu Babiću, upravniku Odeljenja za kukuruz. A posebna čast je pripala dipl. inž. master Mladenu Ignjatoviću koji je dobio priznanje za poseban doprinos održavanju i postojanju sajamske manifestacije.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad tradicionalno podržava i izlaže na ovom sajmu. Za najkvalitetniji nastup, direktoru Instituta prof. dr Janu Turanu uručen je pehar pobednika Desetog poljoprivrednog sajma u Šapcu. 

Ovaj sajam je po svom datumu održavanja odlična uvertira pred finiš prolećne prodajne sezone. Bilo je mnogo poljoprivrednika i farmera zainteresovanih za seme iz palete proizvoda koje nudi Institut, što pokazuje postojan kvalitet i tradicionalno poverenje koje naši kupci imaju u domaće seme, a pre svega seme koje proizvodi i prodaje Institut pod robnom markom NS SEME.

Veliko interesovanje je pokazano za povrće, koje se na ovim terenima seje u okućnici za lične potrebe, kao i onih proizvođača koji naše povrće, a pre svega paradajz i papriku koriste za dalju preradu jer, kako oni kažu, imaju i ukus i miris.

Pored povrća, poljoprivrednici i farmeri su zainteresovani za naše hibride kukuruza, kao što su NS3022, NS5051, NS6102, NS6010, kao i nove hibride NS6140 i NS5041 ultra. Interesantne su i sorte soje Valjevka, Sava, NS Apolo, krmnog bilja – lucerke, crvene deteline, jarog graška NS Junior i Dukat, sumo hibridi suncokreta SUMO 1 PR, SUMO 2 OR, kao i novi SUMO SJAJ i SUMO ORFEJ.

Pored Sumo hibrida, veliko interesovanje izazvali su Clearfield hibridi kao što je Rimi PR, zatim hibridi NS Konstantin, NS Fantazija i NS Oskar i novi hibridi NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156414774194824[/do]