U utorak 24.04.2018. realizovana je humanitarna akcija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Crvenog krsta Novi Sad i Južnobačkog upravnog okruga. Donator akcije je Institut za ratarstvo i povrtarstvo koji je Crvenom Krstu donirao seme ratarskih kultura brenda NS SEME (kukuruz, suncokret i soju) za prolećnu setvu koje će putem opština Južnobačkog okruga i mesnih zajednica biti distribuirano krajnjim korisnicima. Više od 500 poljoprivrednika slabijeg imovinskog stanja biće primaoci ove višemilionske donacije.

U izjavi za medije, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Jan Turan, naglasio je da je Institut, kao naučna institucija koja se bavi biotehničkim istraživanjima ali i kao društveno odgovorna organizacija čiji je osnivač Vlada, u obavezi da svake godine donira određene količine semena, jer proizvod Instituta jeste upravo seme ratarskih i povrtarskih kultura. Donacija se realizuje u saradnji sa načelnikom Južnobačkog upravnog okruga i preko Crvenog krsta Novi Sad.

Načelnik Južnobačkog upravnog okruga g. Milan Novaković se zahvalio Institutu kao društveno odgovornoj kompaniji na humanom gestu koji čini godinama unazad i objasnio da će seme preko Crvenog krsta biti distribuirano opštinama, a opštine, mesne zajednice i grad Novi Sad najbolje znaju koji krajnji korisnici su lošijeg materijalnog stanja i kojim poljoprivrednim proizvođačima će dobro doći ova donacija za zasnivanje sopstvene proizvodnje.

Sekretar Crvenog krsta g. Dragan Lazić naglasio je da Crveni krst ima tradicionalno izuzetno dobru saradnju sa Južnobačkim upravnim okrugom, kao i da sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo sarađuje još od 1990-ih godina, kada je ova kompanija pokazala društvenu odgovornost. Napomenuo je da se, osim pomoći koja se plasira na teritoriji Vojvodine, donacije upućuju i našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.