GMU_4060

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2015. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi, u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, organizovali su 28. januara 2015. jednodnevnu edukaciju savetodavaca na temu mera očuvanja kvaliteta zemljišta.

 

Edukaciji su prisutvovali predstavnici poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije koji su zaduženi za poslove ratarstva. Cilj edukacije je bio da se savetodavcima prenesu znanja o savremenim principima biljne proizvodnje, koja se zasniva na očuvanju prirodnih resursa, odnosno zemljišta.

 

Sadržaj edukacije obuhvatio je sledeće teme:

 

  • Kalcizacija – mere popravke zemljišta,
  • N-min analiza za racionalnu primenu azotnih đubriva,
  • Primena mikrobioloških đubriva u cilju očuvanja kvaliteta zemljišta,
  • Zagađenje zemljišta usled prekomerne primene fungicida na bazi bakra.

 

Ovu edukaciju, prvu iz seta tehnologija, otvorila je dr Snežana Janković, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Moderator edukacije bila je dr Janja Kuzevski iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Predavači na edukaciji su bili stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji su na osnovu kompetentnosti i višegodišnjeg istraživačkog rada u predmetnoj oblasti preneli znanja i iskustva iz svoje prakse – istraživanja. Za navedene teme predavači su bili: dipl.inž. Milutin Đokić, dipl. inž. – master Vladimir Aćin, dr Jelena Marinković i dr Jordana Ninkov.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153045632404824.1073742011.56790329823&type=3&uploaded=21[/do]