DSCF6807U Novom Sadu je u nedelju 4. oktobra, uz taktove Velikog bačkog kola, pokrenut najduži lanac igrača koji se kreću po kružnoj liniji. Taj krug se prostirao Bulevarom Evrope, Futoškim putem, Bulevarom kneza Miloša i Bulevarom vojvode Stepe. Više od 12000 igrača, članova 290 kulturno-umetničkih društava iz 11 zemalja, zaigralo je najveće i najduže kolo, koje se prostiralo na šest kilometara sa namerom da obori Ginisov rekord. Da li je i zaista oboren rekord znaće se kada komisija iz Londona donese odluku na osnovu dostavljenog materijala. Igrao se splet srpskih igara: Veliko bačko kolo, Katanka i Užičko kolo. Ova jedinstvena manifestacija planirana je godinu dana i poslužiće Gradu Novom Sadu da se kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Svi učesnici Velikog kola su pozdravljeni himnom posvećenom tom događaju, koju su izveli pevači članovi šest novosadskih horova.

Ova manifestacija u organizaciji Udruženja „Veliko kolo“  ostaće upamćena po tome što je na jednom zadatku okupila sve generacije folkloraša.

Na taj način Novi Sad je bio mesto gde je istovremeno igralo najviše naroda i narodnosti, i gde je prikazana najveća smotra živopisnih narodnih nošnji.

Kako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u saopštenju istakao, ta manifestacija nije bila samo afirmacija folklorne baštine, već je i poslata poruka da se vredi ujediniti oko humanih ciljeva.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153676692959824.1073742069.56790329823&type=1[/do]