Od 21. do 23. novembra održan je 4. MLINPEK EXPO, Sajam mlinarstva i pekarstva koji sledi četvrt veka dugu tradiciju organizacije Mlinarskih i Pekarskih dana. Na ovom tradicionalnom skupu mlinara, pekara, testeničara i drugih predstavnika industrije, prerade žita i brašna učestvovao je veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, drugi put zaredom je učestvovao u svojstvu izlagača, dok su stručnjaci iz Instituta bili redovni predavači još od samih početaka organizacije Mlinarskih i Pekarskih dana. U prisustvu velikog broja medija, sajam je otvorio pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić, koji je naglasio uticaj klimatskih promena na kvalitet pšenice i neophodnost primene sertifikovanog semena.

I ove godine zapažen nastup imali su predavači sa Odeljenja za strna žita.

Zajedničko predavanje sa temom “Pšenica u svetlu klimatskih promena” održali su dr Milan Mirosavljević i dr Dragan Živančev, koji su detaljno predočili šta su klimatske promene, kako utiču na prinos i kvalitet pšenice. Dr Mirjana Lalošević je u zajedničkom predavanju sa dr Radivojem Jevtićem izložila specifičnosti sa aspekta pojave patogena koje su okarakterisale proizvodnju pšenice tokom 2018/19. godine. Predavanja su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredne komore, Žita Srbije, Instituta za prehrambene tehnologije, a predavači su naglasak dali na upravljanje rizicima, novim rešenjima i trendovima u proizvodnji brašna. Tokom ovog Sajma posebno se istakla neophodnost unapređenja setve i proizvodnje kvalitetnih sorti pšenice, kako bi se obezbedila adekvatna sirovina za mlinarsko-pekarsku industriju. U razgovorima sa otkupljivačima i prerađivačima pšenice potvrđen je značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kao vodeće oplemenjivačke i semenske kuće u Srbiji i regionu, čiji je sortiment prepoznatiljiv pre svega po odličnom tehnološkom kvalitetu zrna. Na ovogodišnjem MLINPEK EXPO sajmu učestvovalo je ukupno 34 izlagača iz sfere proizvodnje opreme, objekata, mašina, alata, pribora, usluga, sirovina, aditiva, dodataka, ambalaže, pakovanja, transporta, softvera, edukacije, laboratorija neophodnih za rad industrije prerade žita i brašna. Institutu za ratarstvo i povrtarstvo uručena je i Plaketa za učešće na 4. MLINPEK EXPO sajmu.

 

Galerija fotografija