Jesenji Dan Polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ove godine održan je na tradicionalan način, u petak 3.9.2021. na Rimskim šančevima.

Mesec septembar je pravo vreme za procenu stanja useva kukuruza i uljarica i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja je ujedno prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja kukuruza, suncokreta, soje i alternativnih biljnih vrsta i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, kako bi ostvarili što bolje rezultate, što je i svrha ovakvih okupljanja.

Posetioce skupa je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Jegor Miladinović, v.d. direktora Instituta i istakao da su uprkos pandemiji, koja je uticala na naše živote, naučni radnici iz Instituta nastavili da stvaraju nove genotipove i nove sorte, koje će rađati više, biti otpornije i obezbediti više hrane za našu zemlju.

Pozvao je sve posetioce da pogledaju ogledna polja i da razmene znanje i iskustvo sa stručnjacima iz Instituta.

Dr Vuk Đorđević, rukovodilac Departmana za genetiku i oplemenjivanje biljaka Instituta pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što se ove godine Dan polja održava na tradicionalan način. Istakao je da se NS seme sortiment, uprkos vremenskim uslovima, pokazao veoma dobro, što se moglo videti i na oglednim poljima. Dr Đorđević je istakao da je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO svrstala Institut na listu 130 institucija koje održavaju kolekcije veće od 10.000 uzoraka genetičkih resursa, što je veliki uspeh.

Prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta, poželela je dobrodošlicu prisutnima i izrazila zadovoljstvo što su se svi okupili na tradicionalnom Danu polju, koji predstavlja mesto susreta nauke i prakse, na kojem se vide dometi naučnih istraživanja, kao i rad oplemenjivača, genetičara, selekcionera i agronoma koji su kroz brojne oglede pokazali različite biljne vrste.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je više od osam decenija u službi poljoprivrednih proizvođača i uprkos novim izazovima koji se stavljaju pred poljoprivrednu struku i nauku, naučni radnici iz Instituta rade na stvaranju novih genotipova tolerantnijih na biotičke i abiotičke faktore.

Prof. Latković poželela je poljoprivrednim proizvođačima da uspešno privedu kraju ovu poslovnu godinu i da domaća poljoprivreda bude konkurentna i održiva.

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović pozdravila je prisutne u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izrazila čast i zadovoljstvo što je imala priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji, pored toga što je najveći i najjači u oblasti poljoprivrede u Srbiji i naširoko poznat u svetu, pripada grupi sedam instituta koje je, zbog značaja i doprinosa koji daju, Vlada Republike Srbije proglasila institutima od nacionalnog značaja.

Naučna istraživanja Instituta usmerena su na oblast koja je jedan od najvećih izazova današnjice, a to je proizvodnja hrane. Više od 100 istraživača i 600 zaposlenih stvara sorte i hibride ratarskih i povrtarskih, krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka, vrši genetska istraživanja, bavi se oplemenjivanjem i mnogim drugim istraživanjima koja daju odgovore na izazove sa kojima se suočava savremena civilizacija.

Državna sekretarka izrazila je nadu da će naučnih dostignuća i ostvarenih rezultata Instituta u budućnosti biti još više i time svečano otvorila Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Nakon oficijalnog dela, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da na našim oglednim poljima vide predstavljeni sortiment i razmene znanja i iskustva sa stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.