Na Oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, danas, 5. septembra 2018. godine, okupilo se mnoštvo posetilaca tradicionalne manifestacije poznate kao jesenji Dan polja. Uprkos nešto lošijim vremenskim uslovima, preko 1700 domaćih i stranih gostiju posetilo je danas Rimske šančeve. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i lider u oblasti stvaranja novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura, imao je čast da bude domaćin ove značajne manifestacije i prikaže plodove svog višedecenijskog naučnoistraživačkog rada.

Institutu su svojom posetom ukazali veliku čast gradonačelnik Grada Novog Sada g. Miloš Vučević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga g. Milan Novaković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, predstavnici grada Novog Sada, pokrajinskih i republičkih institucija, ambasada, domaćih i inostranih kompanija i poljoprivredni proizvođači.

Značaj i veličinu ove manifestacije potvrdilo je i prisustvo predstavnika brojnih medijskih kuća koje godinama prate rad Instituta i pružaju podršku njegovom razvoju. Autentično uređeni štandovi odeljenja, kao i izložbeni prostori Laboratorije za zemljište i agroekologiju i Laboratorije za ispitivanje semena, postavljeni su pokraj oglednih polja soje, kukuruza, industrijskog bilja i alternativnih kultura. Stručnjaci Instituta su na štandovima pružali zainteresovanim posetiocima sve potrebne informacije i savete.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Svetlana Balešević Tubić, poželela je u svoje i u ime kolektiva Instituta srdačnu dobrodošlicu prisutnim posetiocima i naglasila značaj održavanja ove tradicionalne manifestacije na kojoj se razmenjuju znanja i iskustva iz oblasti nauke i tehnologije gajenja visoko kvalitetnih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura pod brendom NS seme.

Današnji jesenji Dan polja je posebno značajan jer ove godine Institut obeležava jubilarnih 80 godina od svog osnivanja. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao sinonim za domaću pamet i snagu, u proteklih osam decenija svog rada izrastao je u giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke sa više od 10.000 rezultata u oblasti naučne produkcije i dao ogroman doprinos razvoju agrara u našoj zemlji i inostranstvu. Institut je svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građanima svoje zemlje u najtežim vremenima i učestvovao u velikom broju humanitarnih akcija. U 2018. godini Institut za ratarstvo i povrtarstvo dobio je status instituta od nacionalnog značaja, što nas čini posebno ponosnim i motiviše da nastavimo sa uspešnim radom za dobrobit grada Novog Sada, Vojvodine i cele države Srbije, istakla je direktor Instituta dr Svetlana Balešević Tubić.

Okupljenim posetiocima se u ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obratio pokrajinski sekretar dr Vuk Radojević, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u ovoj značajnoj manifestaciji i naglasio izuzetnu saradnju Instituta i Pokrajinskog sekretarijata u oblasti međunarodnih projekata, pre svega pograničnih IPA projekata, kao i saradnju Instituta sa srednjim poljoprivrednim školama kroz koju se mladi poljoprivrednici na najbolji način edukuju, učeći od najboljih. Istakao je izuzetne mogućnosti finansiranja poljoprivrede iz agrarnog budžeta pokrajine, strateško opredeljenje pokrajinske Vlade da izdvoji dodatna sredstva za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i pomoć malim i srednjim proizvođačima, kao i kapitalne infrastrukturne projekte u oblasti navodnjavanja. Pokrajinski sekretar dr Vuk Radojević čestitao je Institutu status institucije od nacionalnog značaja i poželeo puno uspeha u daljem radu.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, okupljenima se obratio državni sekretar prof. dr Viktor Nedović, pozdravio skup i čestitao Institutu godinu jubileja. Pored selekcije semena, kreiranja sorti i hibrida, proizvodnje i plasmana semena, istakao je značaj doprinosa Instituta u razvoju nauke u oblasti poljoprivrede i biotehnoloških nauka učešćem u brojnim međunarodnim projektima, među kojima je devet projekata kojima direktno rukovode stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Prof. dr Viktor Nedović istakao je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo akreditaciju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i čestitao Institutu kao prvom u oblasti poljoprivrednih nauka koji je dobio status institucije od nacionalnog značaja.

Direktor kompanije Global Seed doo, g. Saša Vitošević, pozdravio je skup u ime poslovnih partnera i poljoprivrednih proizvođača, istakavši dugogodišnju uspešnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo.

Naglasio je značaj pravilnog odabira sorti i hibrida i u tom smislu izuzetan potencijal Instituta na kompetitivnom evropskom i svetskom tržištu. Poželeo je Institutu i svim poljoprivrednim proizvođačima uspešnu 2018. i još bolju 2019. poljoprivrednu godinu. Prisutne je pozdravio i direktor kompanije Negin Sabz Borna, g. Siamak Kolbadi, koji je izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo i zahvalio se za svesrdnu pomoć koju iranski poljoprivrednici dobijaju od stručnjaka Instituta.

Naposletku, okupljenim gostima se obratio gradonačelnik Grada Novog Sada, g. Miloš Vučević, koji je pozdravio uvažene goste, predstavnike grada, pokrajine, državnih organa i zahvalio se na pozivu da prisustvuje ovoj svečanoj manifestaciji na plodnim poljima Instituta. Gradonačelnik Novog Sada čestitao je Institutu veliki jubilej 80 godina postojanja i uspeha i sticanje statusa instituta od nacionalnog značaja, kao potvrde kvaliteta naučnoistraživačkog rada širom naše zemlje, pa i celog sveta.  Istakavši spremnost Grada Novog Sada da pomogne Institutu u daljem uspešnom radu, g. Miloš Vučević proglasio je jesenji Dan polja zvanično otvorenim.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156858846639824[/do]