NS SEME Prva brazdaManifestacija posvećena selu i poljoprivredi „Prva brazda” po treći put je održana u Novom Selu, Opština Vrnjačka Banja. Bila je to prilika da svoje umeće u oranju pokažu poljoprivrednici ovog kraja. Iako je takmičenje bilo revijalnog karaktera, okupilo se više takmičara, a manifestaciju je propratilo nekoliko stotina posmatrača.

Treću po redu „Prva brazdu” zvanično je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine dr Zoran Rajić.

U ime organizatora manifestacije „Prva brazda” učesnike je pozdravio Žarko Marković, predsednik Organizacionog odbora za poljoprivredu i selo Opštine Vrnjačka Banja.

Istakao je da je cilj manifestacije ne samo druženje poljoprivrednika ovog kraja, već da skup ima i edukativni karakter. Da manifestacija u Novom Selu ima sve veći značaj potvrdili su i brojni gosti, od Subotice do Pirota.

Najbolji u oranju izabrani su ocenom stručnog žirija, ali preduslov za pobedu je bilo i znanje u oblasti bezbednog učešća traktora i poljoprivrednih mašina u saobraćaju, što je testiranjem utvrdila Agencija za bezbednost saobraćaja.

Osim takmičenja u oranju nadmetale su se i ekipe u nadvlačenju konopca, kao i u disciplini bacanje kamena s ramena. Najboljima u oranju, ali i onima koji su pokazali zavidnu snagu, uručene su vredne nagrade. Vrednu nagradu od 250 kilograma semena pšenice darovalo je i NS SEME.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153523658539824.1073742058.56790329823&type=1[/do]