dan polja zrenjaninSamo jedan u nizu. Dan polja strnih žita i ogleda zaštite bilja srednjeg Banata organizovala je Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin d.o.o. Zrenjanin u Lazarevu (Zlatica) 15. juna 2016. godine.

Preko trista posetilaca – poljoprivredni proizvođači i predstavnici semenskih i hemijskih kuća, svedoče o zainteresovanosti i važnosti organizovanja ovakvih skupova.

Ovo je jedan od načina na koji poljoprivredni proizvođači mogu da vide i uporede svoje rezultate sa rezultatima ogleda, ali isto tako da razmisle o novinama koje bi mogli da uvedu i unaprede svoju proizvodnju. U organizaciji promotera za centralni Banat, dipl. inž. Vase Stojšina, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je na čelu sa dr Novicom Mladenovim, selekcionerom pšenice u Odeljenju za strna žita, predstavio NS sorte strnih žita u makroogledu.

Od ozime pšenice, proizvođači su uz detaljan i stručan opis, mogli i lično da vide  NS 40s, NS Petriju, NS Pudarku, NS Obalu, NS Milu, NS Vlajnu, NS Kalu, NS Ljubicu, NS Naforu, NS Azru, NS Ilinu, Zvezdanu, Simonidu, Pobedu; od tritikalea NS Odisej i NS Paun; od ozimog ovsa NS Jadar i od raži NS Savu. Od ozimih ječmova predstavljeni su Novosadski 565 i Nonius. Kao i uvek, ponosni smo što od svih prisutnih semenskih kuća polovinu čine sorte našeg Instituta. To je mesto gde možemo da pokažemo ono što stvaramo, ali i da direktno stručno uputimo proizvođače kako bi se odlučili za pravi izbor.

Vremenski kolebljiv dan uticao je na efikasno iskorišćavanje vremena na oglednom polju, a ručak u sali Mesne zajednice pružio je šansu da se svi bolje upoznamo, dopunimo znanja i puni optimizma čekamo rezultate predstojeće žetve.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154318118174824[/do]