Naučno-stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, šesto po redu, pod nazivom „Dobar dan domaćine“ održano je 17. i 18. januara 2018. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, pod sloganom „Zemlja je sve“.

Ovaj veliki skup u organizaciji Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta podržale su 22 opštine i mnoga udruženja. Kao najveća semenska i naučna kuća, Institut za ratarstvo i povrtarstvo bio je generalni pokrovitelj ovog velikog skupa, a njegovi eminentni stručnjaci predstavili su rad i značaj Instituta u najboljem svetlu.

Direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Dragana Latković, uputila je srdačan pozdrav direktoru Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Janu Turanu i izrazila zahvalnost Institutu zbog toga što je prepoznao značaj ovakvog skupa i pružio nesebičnu podršku.

Prvog dana održavanja savetovanja, prisutne je srdačno pozdravio Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević. On je govorio na temu „Program ulaganja AP Vojvodine u poljoprivredu u 2018“, istakavši da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinska vlada žele da daju dodatni podsticaj poljoprivredi.

Drugog dana skupu se obratio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, koji je govorio o merama agrarne politike u 2018. On je naglasio da Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vode potpuno konzistentnu politiku i da su podsticajne mere usaglašene.

Tokom dvodnevnog održavanja savetovanja obrađene su 22 teme o poljoprivrednoj proizvodnji, agrotehničkim merama, tržištu i plasmanu. U panel diskusijama učestvovali su stručnjaci iz oblasti agrara, a teme koje su obuhvaćene određene su na osnovu potreba poljoprivrednika koje su iskazali u istraživanjima.

Menadžer za promociju NS semena u inostranstvu, dipl. inž. Svetislav Dolapčev, imao je priliku da u Poslovnom jutru predstavi preporuku NS sortimenta za setvu u 2018, gde je istakao sorte i hibride svih biljnih vrsta – strnih žita, kukuruza, suncokreta, soje, krmnog bilja, povrća i alternativnih kultura. On je sve zainteresovane učesnike upoznao sa radom Instituta i kroz prezentaciju istakao vrhunski kvalitet NS semena i predstavio odlične rezultate NS hibrida kukuruza dobijene u proizvodnim ogledima u 2017. U prezentaciji novosadskog sortimenta takođe su prikazani prinosi semena novosadskih hibrida suncokreta u mreži mikroogleda u Vojvodini.

Direktor Instituta, prof. dr Jan Turan, drugog dana savetovanja govorio je na temu „Kvalitetne sejačice i rasturači mineralnog đubriva – uslov za ekonomičniju proizvodnju“, gde je zainteresovanim učesnicima preneo iskustva Laboratorije za poljoprivredne mašine, čiji je rukovodilac duži niz godina. Prof. dr Jan Turan je u svom predavanju predstavio rezultate i zapažanja koja su stečena na polju, a koja su na najbolji način prezentovala koji rasipač mineralnog đubriva je najbolje rešenje, kako ga podesiti i postići ravnomerno doziranje, ali i koje su posledice lošeg rasipača i kako se odražavaju na prinos i kvalitet. Kroz primere u praksi i dva kratka filma o preciznom podešavanju sejalica, direktor Instituta prikazao je šta raditi sa sejalicama, koju sejalicu odabrati i kako je pravilno podesiti.

Tokom dvodnevnog programa, stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo imali su izlaganje na teme „Pogled na pšenična polja“, u kome je dr Novica Mladenov govorio o pšenici, stanju useva i karakteristikama ovogodišnjeg roda, dok je dr Ana Marjanović Jeromela održala predavanje pod temom „Uljana repica osvojila nove površine – gde su uočeni propusti u setvi i šta donosi proleće“.

Na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu okupio se veliki broj posetilaca, a Institut i druge semenske kuće imale su priliku da na svojim izložbenim prostorima prikažu ono najbolje što nude našim domaćinima i poljoprivrednicima. Ratari su takođe imali priliku da u holu Poljoprivrednog fakulteta, na štandu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo 20 odsto jeftinije kupe seme jarih kultura brenda NS seme.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156252629484824[/do]