SONY DSCUdruženje Danube Soya i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad su organizovali Dan polja pod nazivom „Dunav soja“. AsocijacijaDunav soja osnovana je kao nezavisna, međunarodna i neprofitna organizacija sa sedištem u Beču. Osnovni cilj ove asocijacije je promocija non GMO soje u podunavskim zemljama, među kojima Srbija sa 170.000 ha non GMO soje zauzima centralno mesto.

Nakon okupljanja gostiju, među kojima su u najvećem broju bili proizvođači soje, prisutne je najpre pozdravio direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Jegor Miladinović. Direktor je poželeo uspešnu međusobnu saradnju proizvođača, kao i uzajamnu saradnju proizvođača sa predstavnicima Instituta i Asocijacije Dunav soja.

Skup je otvorio predsednik Udruženja Dunav soja, gospodin Mattias Kron. Kao osnovni cilj ove Asocijacije, gospodin Kron je naveo povezivanje proizvođača soje sa korisnicima i krajnjim potrošačima ove biljne vrste. Sa ponosom je istakao da Udruženje Dunav soja postoji već tri godine,te da je ovo godina osnivanja kancelarije u Novom Sadu čija delatnost će obuhvatiti region Srbije.

Dr Vuk Đorđević iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je svim zainteresovanim posetiocima prezentovao kako sortne, tako i agrotehničke oglede sa sojom na demo polju Instituta, na Rimskim šančevima (Čenej).

Efikasnost herbicida u proizvodnjinon GMO soje na oglednom polju demonstrirao je na konkretnim primerima fitofarmaceut Instituta – dr Goran Malidža.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152678380864824.1073741994.56790329823&type=3[/do]