Srpska soja najbolja je u Evropi za proizvodnju najkvalitetnijeg lososa, čulo se na Konferenciji povodom obeležavanja pete godišnjice od osnivanja regionalnog centra Dunav Soja. Ovo udruženje prepoznalo je novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo kao ključni istraživački oslonac kada je u pitanju genetski nemodifikovana sertifikovana soja.

Proizvodnjom soje zadovoljavamo zahteve naše prerađivačke industrije, pre svega zbog kvaliteta soje i činjenice da proizvodimo isključivo non GMO soju, istakla je direktorka Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić.

Srbija je ove godine izvezla 75000 tona genetski nemodifikovane soje i mogućnosti naše zemlje za snabdevanje tržišta ovom biljnom vrstom su velike. Očekuje se još veća potražnja, što predstavlja veliku ekonomsku šansu za Srbiju jer imamo soju odličnog kvaliteta i vrhunske sorte.

Institut je jedan od prvih članova udruženja Dunav Soja, a sertifikat „Dunav Soja“, kao garant kvaliteta u svetu, jedan je od ključnih preduslova izvoza soje i na najzahtevnija evropska tržišta, poput Norveške, Švajcarske, Nemačke i Holandije.

Zahvaljujući internacionalnoj reputaciji, Institutu za ratarstvo i povrtarstvo je poverena organizacija 11. Svetske naučne konferencije o soji, pa će Srbija 2020. godine biti centar okupljanja proizvođača i oplemenjivača soje iz celog sveta. Svetska konferencija biće održana u Novom Sadu, što će biti prvi put da se jedan takav skup održava u Evropi.