Istraživanja na soji u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju započeta su sredinom prošlog veka.

Do danas, u našoj zemlji priznato je preko 140 sorti novosadske soje, dok je u inostranstvu priznato preko 190 sorti. Zahvaljujući sorti „NS Black Star“ autora prof. dr Jegora Miladinovića, direktora Instituta,  koja je uvrštena među 20 najinovativnih sorti soje u Evropi u 2020. godini, Institut za ratarstvo i povrtarstvo se našao među 20 najboljih oplemenjivačkih kuća u svetu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo proizvodi isključivo nemodifikovane sorte soje, kvalitetne i prinosne. Takav proizvod je sve traženiji u razvijenim zemljama, a Institut ima pravi odgovor na ovu tražnju.

Poslednja u nizu saradnja sa institucijama iz inostranstva je ostvarena kada je potpisan ugovor sa distributerima iz Kanade. NS seme sorte soje koje će biti posejane na kanadskom tlu su: NS Apolo, NS Ventis, NS Vulkan i NS Dijana. Novosadska soja će se po prvi gajiti na američkom kontinentu, što još jednom potvrđuje uspeh i status Instituta za ratarstvo i povrstarstvo u svetu.