NS SEME u Gornjoj RogaticiZahvaljujući predusretljivosti  g-đe Gordane Njegovan, vlasnice firme „GAMA MSD“ i MZ Gornja Rogatica, Institut je dobio priliku da tamošnje poljoprivredne proizvođače upozna sa najnovijim NS sortimentom kukuruza, suncokreta i soje. Predavanje je održala Slobodanka Ljumović koja obavlja funkciju promotera za region zapadne Bačke. Više od pedeset proizvođača iz ovoga kraja pokazalo je veliki interes za novine koje Institut nudi tržištu ove godine, ali isto tako i za analizu proizvodnje najvažnijih ratarskih biljnih vrsta u protekloj proizvodnoj sezoni.

Nije samo izbor hibrida kukuruza presudan faktor za ostvarenje visokih i stabilnih prinosa dobrog kvaliteta. Ono na šta u ovom momentu čovek ne može da deluje je uticaj klimatskih faktora, a tehnologija proizvodnje predstavlja grupu faktora na koju poljoprivrednici mogu i trebaju da deluju.

Gordana NjegovanPotom je ukazano na značaj mineralne ishrane kukuruza koja mora da bude izbalansirana i zasnovana na sistematskoj kontroli plodnosti zemljišta. Pre kupovine semena proizvođači moraju dobro da poznaju pedoklimatske uslove svojih parcela kao i hibrid koji kupuju, njegove karakteristike, zahteve biljaka, da li će se koristiti za zrno ili silažu, način berbe i način čuvanja. Preporučena je setva više hibrida na imanju, nikako samo jedan, i iz različitih grupa zrenja koji za berbu pristižu u različito vreme. Proizvođačima je savetovano da se svake godine uvode novi hibridi i da se povećava broj biljaka po jedinici površine, a NS hibridi koji podnose veće gustine su: NS 3022, NS 4023, NS 4051, NS 5051 i NS 6102. Institut je u saradnji sa kompanijom BASF među prvima u Evropi započeo stvaranje hibrida kukuruza otpornih prema cikloksidimu (Focus Ultra). Za ovaj sistem proizvodnje (DUO) koji je efikasan za suzbijanje uskolisnih korova, Institut u ponudi ima tri hibrida: NS 444 ultra, NS 5041 ultra i NS 640 ultra.

Slobodanka LjumovicNovosadski suncokret se danas u svetu seje na preko 3 miliona hektara i do danas je registrovano preko 500 hibrida. Ono što svakako treba istaći je da je Institut uvek u korak ili za korak ispred drugih kada je uvođenje novina u pitanju: uvođenje hibrida otpornih na Phomopsis, otpornih prema herbicidima iz grupe imidazolinona (Clearfield)-Rimi PR, Pegaz i NS Taurus, kao i iz grupe sulfonil urea (Sumo 1 PR i Sumo 2 OR). Posle analize agroekoloških uslova u protekloj godini, proizvođačima su prikazani rezultati u mreži mikroogleda na 11 lokaliteta u Vojvodini. Trogodišnji prosek prinosa semena pokazuje da je prvi bio hibrid NS Fantazija sa 4 t/ha, a potom NS Konstantin i Duško. Rekordni prinosi protekle godine na više lokaliteta dosegli su nivo od preko 5 t/ha. Od preko 20 hibrida koji se ove godine nalaze u prodaji, na osnovu višegodišnjih rezultata iz ponude se izdvajaju: NS Oskar, Orfej, NS Fantazija, Duško i NS Konstantin.

Kako je istakla Slobodanka Ljumović, prošla godina je veoma pogodovala usevima soje, što potvrđuju prinosi koji su na nekim lokalitetima premašivali 5 t/ha. Ove godine NS sortiment će biti bogatiji za pet novih sorti: vrlo ranu sortu NS Kaća iz 000 grupe zrenja, NS Princeza iz 0 grupe, NS Apolo iz I grupe i dve kasnostasne NS Fantast i NS Zita iz II grupe. Od ovih sorti proizvedene su dovoljne količine komercijalnog semena. Za NS seme soje postoji veliki interes, a to najbolje potvrđuje podatak da je prošle godine seme soje izvezeno u 15 zemalja Evrope. Dat je ukratko osvrt na tehnologiju  soje s posebnim akcentom na kritične tačke u proizvodnji.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153106446064824.1073742026.56790329823&type=3&uploaded=16[/do]