Saradnja Srbije sa državama afričkog kontinenta proteklih godina je u usponu na političkom, ali i ekonomskom planu u sektoru agrara.

O tome najbolje svedoči niz bilateralnih sporazuma , ali i najave da će sa nekoliko zemalja Afrike biti potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo i mnoga druga srpska preduzeća bila su prisutna na tržištu afričkog kontinenta u vreme SFRJ, 1970-ih i 1980-ih godina prošlog veka.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo trenutno pregovara sa afričkim kompanijama o mogućoj saradnji i ulasku na tržište preko Demokratske Republike Kongo. U toku su pregovori sa Kongom o izvozu tehnologije i formiranju oglednih polja „NS SEME“ hibrida i sorti. Duži niz godina Institut sarađuje sa kompanijama iz Maroka, na čije tržište izvozi kukuruz pod brendom „NS SEME“.

Pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove dipl. ekon. Nebojša Ilić naglašava da je ohrabrujuća činjenica to što je novopostavljeni predsednik Republike Kongo postavio poljoprivredu kao primarnu delatnost kojom će se ova zemlja u budućnosti baviti.

Pregovori se zasnivaju na ideji da Institut u okviru ove saradnje prenese tehnologiju i znanje svojih 300 visokoobrazovanih stručnjaka u oblasti poljoprivrede. Institut ima kapacitet da afričkom tržištu prenese kompletnu tehnologiju, a to je ono što je njima neophodno.