Sabor rekordera Srema 2015Ovo prestižno takmičenje u poljoprivredi, kojom smo se oduvek dičili, počelo je da se organizuje od 1967. godine. Na inicijativu PIK-a „Sirmium“, a u saradnji sa Jugoslovenskim poljoprivredno-šumarskim centrom iz Beograda, Poljoprivrednom stanicom iz Sremske Mitrovice, listom „Poljoprivrednik“ iz Novoga Sada i „Sremskim novinama“ iz Sremske Mitrovice, na skupu održanom 11.3.1967. godine u Rumi, doneta je odluka da se organizuje takmičenje zemljoradnika  pod parolom : „cilj – vagon zrna kukuruza po hektaru“. Četvrti put za redom od 2011. Sremska privredna komora, od Okružnog zadružnog saveza, preuzima ulogu organizatora ove manifestacije.

Predsednik Odbora za takmičenje Branislav Živanović izneo je podatak da je za proteklu proizvodnu sezonu bilo prijavljeno ukupno 245 takmičara, od toga 53 za stočarsku a 192 za ratarsku proizvodnju. Prema odluci Odbora prvoplasirani rekorder i organizator proizvodnje dobija zlatnik i diplomu, drugoplasirani dobija veći srebrnjak i diplomu, a trećeplasirani manji srebrnjak i diplomu.

Predsednik Sremske privredne komore, Đorđe Božić, svim posetiocima Sabora je poželeo ugodan boravak u Sremskoj Mitrovici i istakao da danas proizvođače najviše muče nestabilni uslovi poslovanja, nesigurnost plasmana i nestabilnost cena. „Smatramo da je potrebna mnogo snažnija podrška države zadružnom organizovanju, odnosno jačanju tehničko-informacione osnove svih zadruga, a to je zahtev poljoprivrednika koji mi na ovom skupu samo prenosimo“.

Ministarka poljoprivredeOtvarajući 41. Sabor takmičara zemljoradnika Srema, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković se prvo zahvalila organizatoru na srdačnom prijemu, a potom se osvrnula na prošlu proizvodnu godinu koja je bila veoma specifična zbog nepovoljnih meteoroloških uslova i neprocenjivih gubitaka u poljoprivredi. „Republika Srbija ima izvanredne mogućnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, brojnim naučnim i stručnim organizacijama, stručno osposobljenim kadrovima, dobrom zemljištu, ali iznad svega zahvaljujući vrednim ljudima. Ali vi znate da naša poljoprivreda ni izbliza nije razvijena onako kako bi mogla da bude. Prinosi su nam često daleko niži od prinosa koje ostvaruju poljoprivrednici razvijenih zemalja Evrope i sveta.

Upravo zbog toga ovakav skup kojem danas prisustvujemo je prilika da se promovišu najbolji proizvodni rezultati koje ostvaruju naši poljoprivrednici u pojedinim područjima, da se javno pohvale rekorderi, ne samo zbog poljoprivrede već zbog drugih, koji po ugledu na njih teže vrhunskim rezultatima u svojim oblastima. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede pružaju i nadalje će pružati snažnu podršku stabilnom razvoju poljoprivrede. Trudićemo se da unapredimo konkurentnost naših poljoprivrednika, da povećamo obim proizvodnje, da zaustavimo negativne trendove“.

dr Djordje JockovicU ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novoga Sada koji je donator ovoga skupa, dr Đorđe Jocković je saopštio da će svi rekorderi koji su uspeh postigli gajenjem NS semena na ovom takmičenju, kao nagradu dobiti sedmodnevni  boravak na narednom Savetovanju agronoma na Zlatiboru 2016. godine. U nastavku je izjavio: “Sremci su po mnogo čemu bili perjanica ove zemlje. Kada je kukuruz u pitanju, najvažnija biljna vrsta sveta, Sremci su prvi iz Amerike uvezli zubane i na taj način omogućili ostvarenje danas ovih četrnaest, petnaest i više tona po hektaru. Do tada su sejani tvrdunci sa osam do dvanaest redova zrna u klipu“. Na kraju je izrazio zadovoljstvo prisustvom velikog broja mladih proizvođača koji će nastaviti tradiciju održavanja ovoga takmičenja.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153122684879824.1073742029.56790329823&type=3&uploaded=73[/do]

 
 

Rezultati takmičenja zemljoradnika Srema za 2014. godinu

 

[table id=34 /]

 

[table id=35 /]

 

[table id=36 /]

 

[table id=30 /]

 

[table id=31 /]

 

[table id=32 /]

 

[table id=33 /]