Održan „Dan mleka“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom SaduMinistar poljoprivrede prof. dr Dragan Glamočić, u subotu 29.3.2014. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, otvorio je naučno-stručni skup „Dan mleka“, kojim je ujedno obeležena 60. godišnjica postojanja ove ustanove. Ministar je u pozdravnom govoru istakao da potencijali kojima raspolaže mlekarski sektor mogu da budu okosnica poljoprivrednog ruralnog razvoja Srbije. Proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji podrazumeva svojevrsni izazov za mlekarsku industriju, a istovremeno otvara potencijale za intenzivan razvoj kroz neminovno unapređenje tog sektora, rekao je Glamočić i naglasio da kroz rad na konkurentnosti treba ići u susret izazovima, a ne samo biti nemi posmatrač. „ Ministarstvo je preduzelo sve korake da isprati nadgledanje prisutnosti aflatoksina, pre svega u stočnoj hrani, potom u skladištima i na kraju u mleku. Oformljen je stručni tim koji se bavi ovim, tako da je situacija pod kontrolom a nivo aflatoksina je sveden na nivo ispod 0,05 mikrograma. Stekli su se svi uslovi da se donese novi pravilnik koji stupa na snagu čim se pojavi u Službenom glasniku.“ Na kraju je dodao da resorno ministarstvo poslednjih meseci aktivno radi i na uspostavljanju sistema nacionalnih laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka, napominjući da bi laboratorija u Novom Sadu trebalo da počne sa radom ovoga leta. Izmenom samo jednog od pravilnika mlekarskoj industriji je omogućen izvoz znatne količine novog proizvoda, namaza od kajmaka za koji se troši 12-15 litara mleka po kilogramu.

Održan „Dan mleka“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom SaduZlatni sponzor ovoga skupa bio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo. U svom obraćanju prisutnima, Vladimir Strugar rukovodilac komercijalne slube Instituta, izjavio je da stručnjaci Instituta ulažu maksimalne napore kako bi kvalitet semena podigli na najviši mogući nivo i na taj način omogućili da ratari proizvedu dovoljne količine krme dobrog kvaliteta za ishranu stoke. Pri tome je svim stočarima i proizvođačima mleka poželeo uspešnu proizvodnu godinu.

Predsednik Evropske mlekarske asocijacije Aleksandar Anton rekao je da Srbija ima veoma dinamičnu mlekarsku industriju i da će ona lako naći mesto na tržištu Evropske unije. „Vojvodina je posebno zanimljiv region u kojem mlekarska industrija može znatno da napreduje, a za Srbiju se predviđa stabilna mlekarska proizvodnja, iako se može desiti da po ulasku u Evropsku uniju bude smanjen broj grla“, rekao je Anton.

Teme u okviru radnog dela skupa odnosile su se na institucionalne i ekonomske aspekte razvoja mlekarskog sektora u Srbiji, regionalne izazove za razvoj mlekarskog sektora, aspekte proizvodnje mleka na farmama, kao i razvoje tehnologije u funkciji razvoja mlekarskog sektora. predstavljen je i program koji se tiče edukacije najmlađih o mleku uz interaktivne sadržaje, a dodeljene su i nagrade najboljim proizvođačima mleka.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152309941764824.1073741977.56790329823&type=3&uploaded=36[/do]