Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice održan je danas na Rimskim šančevima u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Dan polja je već tradicionalno prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju  ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama.

Uprkos lošem vremenu , ova manifestacija privukla je veliko interesovanje kako poljoprivrednika tako i medija, a Dan polja je otvorio Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski i istakao da je Institut upravo mesto koje garantuje budućnost naše zemlje kada je prehrambena industrija u pitanju.

  • Opravdanje ove izjave je u činjenici da Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima jak naučni tim od 95 istraživača, od čega je 79 doktora nauka, što je garancija kvaliteta svega što Institut nudi – semena, tehnologija, obrazovanja i usluga. Tokom 86 godina postojanja, oplemenjivači Instituta stvorili su preko 2000 sorti i hibrida, od čega je više od 1000 registrovano i gaji se i u inostranstvu u preko 30 zemalja – rekao je dr Branko Markoski.

Prisutnima se obratila i Predsednica Upravnog odbora prof. dr Marijana Dukić Mijatović i istakla da je pravo zadovoljstvo videti nauku i struku na delu

  • Drago nam je što ste se odazvali u ovako velikom broju, da vidimo naše labaratorije u poljima, da vidimo kakvo nam je stanje sa uljanom repicom, krmnim biljem i strnim žitima. Izuzetno je važno što su poljoprivrenici danas tu da sa našim naučnicima razmene iskustva kakvo je staje na njihovim njivama,i da dobiju brojne savete iz struke koji će im olakšati rad. Nadam se da ćemo i dalje , kao i do sada biti tim koji pobeđuje – zaključila je Dukić Mijatović.

Dobrodošlicu na jesenji dan biljnih vrsta prisutnima je poželeo i direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jegor Miladinović navodeći da su ove biljne vrste neophodne u ishrani ljudi i životinja ali istovremeno očuvanju plodnosti zemljišta dodajući da se, s obzirom na značaj ovih useva , treba pridavati velika pažnja njihovom pravilnom uzgoju, zaštiti i inovacijama u proizvodnji.

Dan polja je događaj na kojem se na našim poljima susreću naučnici iz Instituta koji stvaraju NS seme sorte i hibride i poljoprivredni proizvođači koji te sorte i hibride gaje i tom prilikom razmenjuju iskustva i uče jedni od drugih.