Festival kukuruza Srbije 2014U subotu 15. novembra, u prostorijama Doma kulture u sremskom selu Laćarku, održan je sedmi po redu Festival kukuruza Srbije. Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje sela Srbije „Zavičaj“, u saradnji sa Zavičajnim klubom novinara iz Sremske Mitrovice i pokroviteljem Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. U okviru Festivala po sedmi put je održan i Međunarodni festival novinara Selo-pres, za koji su organizatorima u pomoć pritekli Grad Sremska Mitrovica i Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Gosti Festivala su bile članice udruženja žena iz Laćarka, Kuzmina, Kukujevaca i Jamene, kao i domaćinstvo Radiše Radisavljevića, rekordera NS SEMENA, iz Medveđe kod Despotovca.

Dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, u ime organizatora je dodelio nagrade i priznanja redakcijama i novinarima koji su kroz višegodišnji rad afirmisali stvaralaštvo na selu i u poljoprivredi. Ovogodišnju specijalnu nagradu dobila je redakcija Dopisništva RTS-a u Šapcu, čiji su novinari i snimatelji sa izuzetnom profesionalnošću pratili majske poplave na području Mačve i Srema. Nagradi se pridružio i Institut koji je ovoj medijskoj kući kao poklon dodelio umetničku sliku sa motivima suncokreta.

Dr Goran BekavacNakon ovoga, dr Goran Bekavac je održao predavanje kojim je prisutne proizvođače i goste upoznao sa sortimentom NS hibrida kukuruza, koji će se naći u ponudi za narednu vegetacionu sezonu. Naglasio je da je dugogodišnjim mukotrpnim radom stvoren brend NS SEME, koji na veoma efikasan način spaja naučnu instituciju sa semenskom kompanijom.

„Imajući u vidu heterogenost naših polja, slobodno možemo da kažemo da imamo hibride za svaku njivu. Svakako, najvažnija osobina hibrida kojoj se teži u selekciji je visok i stabilan prinos, ali u procesu oplemenjivanja  mi dajemo akcenat i na tolerantnost prema suši, iako to u ovoj godini deluje možda bespredmetno. Nemojte da nas ova godina zavara, jer mi spadamo u semiaridne rejone te stoga moramo računati na čestu pojavu sušnih godina.“

Na kraju svoga izlaganja dr Bekavac  je proizvođačima rekao da im Institut i njegovi stručnjaci stoje na raspolaganju dvadeset četiri časa.

Kraj ove manifestacije obeležen je dodelom priznanja trideset petorici proizvođača iz cele Srbije za ostvarene visoke prinose sa NS SEME hibridima kukuruza, čime su unapredili svoje domaćinstvo i selo u Srbiji. Specijalno priznanje je pripalo mr Đorđu Krstiću iz Martinaca, za višegodišnji doprinos razvoju promoterske službe Instituta i afirmaciju NS sorti i hibrida kod nas i u svetu.

Ovaj Festival pratili su novinari iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Zrenjanina, Vršca, Banjaluke, Gradiške, Bijeljine i Sremske Mitrovice.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152854364104824.1073742003.56790329823&type=3&uploaded=46[/do]

 

Izvođenje teksta Mike Antića o Sremu u interpretaciji glumca Miće Dudića iz Golubinaca.

Mica Dudic