Dana 13.2.2018. održana je prezentacija Instituta u Kuli u organizaciji ZZ “Polja“. Naš promoter za zapadnu Bačku, Slobodanka Ljumović, predstavila je najnovije hibride kukuruza, soje i suncokreta, a odaziv poljoprivrednih proizvođača je bio očekivano dobar.

Prilikom predstavljanja najnovijeg sortimenta kukuruza akcenat je, pored standardnih hibrida, bio i na hibridima kraće vegetacije.

Aktuelni sortiment za 2018. predstavljen je u više grupa zrenja i namena. Predstavljeni su hibridi  za berbu u zrnu: NS 3022, NS 3023, NS 444, NS 4030 i NS 4051, hibridi namenjeni za silažu: NS 6043, NS 5010, NS 770, Tisa, NS 208 i NS 3014, hibridi za rekordne prinose: NS5043, NS 5051, NS 6030, Ns 640, NS 6010, NS 6102, NS 6140 i NS 7020, hibridi namenjeni  suzbijanju divljeg sirka sa DUO System tehnologijom, tretirani preparatom Focus Ultra: NS 444 ULTRA, NS 5041 ULTRA i NS 640 ULTRA, kao i hibridi za posebne namene: NS 609b (beli) i NS 620k (kokičar). 

Posebna pažnja posvećena je prezentaciji sortimenta suncokreta, koji se u ovim krajevima gaji na velikim površinama. Od uljanih hibrida predstavljeni su: NS Fantazija, NS Oskar, Duško i Sremac, kao i najnoviji NS Konstantin i NS Romeo, koji su se odlično pokazali u uslovima sušnih perioda 2017. godine. Pored ovih noviteta, preporučeni su i hibridi NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

Što se tiče Clearfield tehnologije, predstavljeni su hibridi koji su namenjeni suzbijanju volovoda hemijskim putem uz primenu herbicida Pulsar 40, a među njima su Rimi PR, Pegaz, NS Taurus, kao i hibridi tretirani herbicidom Pulsar plus: NS Smaragd CLP i NS Samuraj CLP.

Od hibrida otpornih na Tribenuron-metil uz primenu herbicida Express 50SX, predstavljeni su: Sumo 1 PR, Sumo 2 OR, Orfej, NS Sumo Sjaj i NS Sumo Sol.

Takođe, predstavljeni su i hibridi za posebne namene, kao što su visokooleinski Oliva, konzumni NS Leviathan, NS Gricko, NS Slatki, NS Garavi i Cepko, hibrid za kasnu setvu NS Dukat, hibrid za ishranu ptica NS Labud i dekorativni  suncokret Neoplanta i Heliopa.

Među preporučenim hibridima su svakako i hibridi namenjeni organskoj proizvodnji: uljani hibridi NS Fantazija i Duško, konzumni hibridi NS Gricko i NS Slatki, kao i visokooleinski Oliva.

Nakon sortimenta suncokreta predstavljen je sortiment soje, uključujući sorte iz grupe 000 zrenja – Favorit i NS Kaća, iz grupe 00 zrenja – Fortuna, Merkur i Tajfun, iz 0 grupe zrenja – Galina, Valjevka, kao i najnovije NS Princeza, NS Vulkan i NS Atlas. Što se tiče nešto kasnijih grupa zrenja, u okviru I grupe zrenja predstavljene su Sava, NS Maximus, NS Apolo i Victoria, u II grupi zrenja – Rubin, Venera, Trijumf, NS Fantast, NS Zita i najnovija sorta NS Kolos.

Poljoprivredni proizvođači su imali priliku da, pored preporuke sortimenta, dobiju i informacije o agrotehnici  gajenja i odgovore na sva pitanja i nedoumice kada je reč o proizvodnji ovih ratarskih kultura.