U ponedeljak 28.1.2019. u kongresnom centru “Srbija” na Zlatiboru, u prisustvu brojnih učesnika i gostiju, otvoreno je 53. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije. Dobar odziv učesnika bio je sasvim očekivan s obzirom na dugu tradiciju održavanja i prestižan status instituta od nacionalnog značaja koji je dodeljen domaćinu skupa. Međutim, rekordan broj od 1400 posetilaca prevazišao je sva naša očekivanja i ujedno učinio da ovogodišnji skup bude najposećeniji u istoriji održavanja Savetovanja agronoma i poljoprivrednika, oborivši rekord postavljen pre 33 godine u Kuparima, SFRJ.

Svečano otvaranje 53. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije svojim prisustvom su uveličali državni sekretar prof. dr Viktor Nedović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Nedeljko Tica, pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović, dekan Univerziteta „Goce Delčev“ iz Štipa, prof. dr Ljupčo Mihajlov, predstavnici naučnih institucija i univerziteta, brojni predstavnici medija i poljoprivredni proizvođači.

Dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Savetovanja, pozdravio je prisutne, predstavio svoje saradnike u rukovodstvu – dr Anu Marjanović Jeromela, pomoćnika za naučnoistraživačke poslove i dr Draganu Miladinović, koordinatora za nauku i mentorski rad i zvaničnio objavio rekordnu posetu ovogodišnjem Savetovanju.

Sa ponosom je istakao da ovogodišnji skup beleži rekordnih 1400 posetilaca, što ga ujedno čini najposećenijim u istoriji održavanja Savetovanja agronoma i poljoprivrednika u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Direktor Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić, poželela je dobrodošlicu prisutnima u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime.

Zahvaljujući izuzetnim dostignućima u domenu nauke i struke, brojnim rezultatima istraživanja i naučnim publikacijama, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je 2018. godine proglašen institutom od nacionalnog značaja, istakla je ovom prilikom direktor Instituta, dodajući da naučni radnici Instituta stvaraju najkvalitetnije sorte i hibride koji mogu da odgovore svim zahtevima i potrebama.

Rezultat ugleda Instituta u svetu su i dve najveće svetske konferencije, o soji i suncokretu, koje će se održati upravo u Novom Sadu u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, najavila je u uvodnom govoru dr Svetlana Balešević Tubić, poželevši na kraju svima uspešan rad i prijatan boravak na 53. Savetovanju agronoma i poljoprivrednika Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Instituta, prof. dr Bogdan Kuzmanović, pozdravio je prisutne i posebno istakao da osnovni resurs Instituta nije kapital i tehnologija, nego kreativnost i ideja, stvaranje nečeg boljeg, novijeg i naprednijeg. Zaposleni u Institutu koji stvaraju prvoklasne sorte i hibride su kreativni ljudi, čija kreativnost se često, s obzirom na rezultate i uspehe na svetskom tržištu, graniči sa genijalnošću. S tim u vezi, predsednik Upravnog odbora Instituta pozvao je prisutne da u ova tri dana učestvuju u razmeni znanja i iskustava sa zaposlenima Instituta, koji će tokom Savetovanja pružiti odgovore na sva pitanja.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pozdravio je skup u ime organizatora 45. simpozijuma “Poljoprivredna tehnika” i u svoje lično ime.

Ogroman iskorak, rekao je, učinjen je u vezi sa poboljšanjem produktivnosti u poljoprivredi povećanjem obradivih površina, povećanjem prinosa, osavremenjivanjem poljoprivrednih procesa i informacionih tehnologija. Važno je da se ovom prilikom prenesu nova saznanja, kako bi se poljoprivredni proizvođači bolje informisali i udružili, u cilju smanjenja cene i efikasnijeg korišćenja podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, jer primena savremene nauke i tehnologije i upotreba kvalitetnog semena mogu značajno da doprinesu boljim rezultatima. Prof. dr Nedeljko Tica posebno se zahvalio resornom ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji pružaju kontinuiranu nesebičnu podršku razvoju srpske poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, pozdravio je predstavnike Instituta, uvažene goste, predstavnike agronomske struke i nauke i izrazio zadovoljstvo prisustvom na Zlatiboru, danas centralnom mestu poljoprivrede u Republici Srbiji, što se potvrđuje rekordnim brojem prisutnih na ovom Savetovanju. Doprinos poljoprivrede je nezaobilazan faktor razvoja, rekao je dr Vuk Radojević, a pre svega zasnovan je na znanju, inovacijama i primeni savremenih tehnoloških rešenja u uslovima konkurentne, nepredne i tržišno orijentisane poljoprivrede. Ovom prilikom ponovo je čestitao Institutu na statusu instituta od nacionalnog značaja i istakao da u uslovima oštre konkurencije Institut drži korak na svetskom tržištu semena sa multinacionalnim kompanijama, a NS Seme nije samo zaštitni znak Instituta nego i nacionalni ponos. Dr Vuk Radojević istakao je model primene nauke u praksi u vidu projekata Pokrajinskog sekretarijata i izrazio uverenje da će nadležni u Evropskoj komisiji prepoznati značaj i pružiti podršku nastavku ovih projekata.

Prof. dr Viktor Nedović izrazio je izuzetno zadovoljstvo i čast da u ime Vlade Republike Srbije, resornog ministarstva, ministra Mladena Šarčevića i u svoje lično ime pozdravi prisutne i poželi im uspešan rad. Nije velik broj institucija u ovoj državi zaslužio reputaciju kakvu ima Institut za ratarstvo i povrtarstvo, istakao je prof. Nedović, jer 80 godina rasta i razvoja Instituta nije samo na dobrobit nauke, nego i prenosa znanja i razvoja poljoprivrede cele države Srbije. Nove tehnologije, nove sorte i hibridi kao predmet diskusije na ovom Savetovanju, bilateralni projekti, međunarodna saradnja i seme čiji kvalitet je prepoznat širom sveta, samo su neke od prepoznatljivih karakteristika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, rekao je prof. Nedović, istakavši kontinuirano uvećanje budžeta resornog ministarstva za finansiranje istraživanja, razvoj i primenu znanja u praksi.  Prof. Nedović izrazio je želju da se saradnja nauke i poljoprivrede nastavi i bude još plodnija u godinama koje su pred nama, ovim svečano otvorivši 53. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije.

Nakon svečanog otvaranja Savetovanja organizovana je konferencija za novinare u prisustvu prisutnih predstavnika institucija, na kome su predstavnici medija dobili odgovore na sva aktuelna pitanja.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10157204492104824[/do]