Dusan VujovicOtvarajući 82. Međunarodni poljoprivredni sajam, ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije Dušan Vujović istakao je da je poljoprivreda najvažniji resurs naše zemlje i da smo mi kao država na putu evropskih integracija spremni da kompletiramo infrastrukturu. Unapređenje sistema podsticaja u poljoprivredi u cilju proizvodnje visokovrednih proizvoda i izvoz vrednih agrarnih proizvoda u Evropu su ciljevi Srbije.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević Bošković je podsetila da je prošle godine ostvaren suficit od milijardu evra u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda.

Snezana Bogosavljevic BoskovicTakođe je naglasila da obim naše proizvodnje za mnoge poljoprivredne proizvode često nije dovoljan da bi se sigurnije pozicionirali na velikim tržištima, uprkos naporu i ostvarenim rezultatima Vlade i Ministarstva kada je reč o otvaranju vrata velikih i važnih tržišta hrane.

U ime Italije, ovogodišnjeg prijatelja i zemlje partnera narednog Poljoprivrednog sajma, gostima i izlagačima obratio se g. Đovani Mafoda, direktor kancelarije Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu, koja je organizovala kolektivni nastup italijanskih firmi.

Milos VucevicGradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je svim izlagačima i gostima 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma na otvaranju poželeo dobrodošlicu i istakao značaj ove institucije koja okuplja najveće stručnjake i najbolje privrednike i poljoprivrednike iz celog sveta.

 

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković je izjavio da se na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nalazi više od 1.500 izlagača koji predstavljaju proizvode i usluge iz više od 60 zemalja sveta, među kojima je i sedam kolektivnih izložbi iz Austrije, Hrvatske, Holandije, Italije, Kine, Mađarske i Republike Srpske.

Slobodan CbetkovicPrvi put će se predstaviti kompanija „Aldahra“ iz Ujedinjenih arapskih emirata, koja je u svetu jedan od najvećih agro-biznis kompanija. Cvetković je istakao i najveću izložbu poljoprivredne mehanizacije i nacionalnu izložbu stoke, te izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ovim je potvrđena reputacija jednog od najznačajnijih poljoprivrednih sajmova u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.