Svečano otvaranje 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma održano je u subotu, 21. maja, u Auli Master centra Novosadskog sajma. Međunarodni poljoprivredni sajam je najveća sajamska manifestacija u našoj zemlji i regionu, u kojoj će ove godine učestvovati 1.100 izlagača, kako iz regiona, tako i iz sveta. Među njima je već dugi niz godina Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Viktor Orban, premijer Mađarske izrazio je zahvalnost što prisustvuje otvaranju ovako važne manifestacije, što njegova zemlja ima priliku da izlaže svoje proizvode i što je doprinela da jedan ovakav događaj izraste u međunarodnu manifestaciju.

Srbija, kao i Mađarska, ima važne prehrambene rezerve za predstojeći težak period za ceo svet. Kao što su 2020. i 2021. godine naši heroji bili lekari, ove godine naši heroji biće poljoprivrednici, koji treba da se prilagode okolnostima, jer od njih zavisi da li ćemo imati hleba na stolu i gladi u svetu, ističe Orban.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je sve prisutne i istakao da je napredak odnosa u poljoprivredno-prehrambrenoj industriji neverovatan, što govori o nivou prijateljstva, poverenja i interesa koji smo uspeli da izgradimo sa Mađarskom.

Teška zima čeka ceo svet, ali Srbiji trenutno ništa ne nedostaje i ne treba da brine, jer zajedno sa Mađarskom uči kako da prevaziđe sve probleme koji nam slede. U sferi poljoprivrede možemo dodatno da unapređujemo saradnju, što potvrđuje i to što je Mađarska zemlja partner na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu.

Predsednik se zahvalio svim sponzorima i poljoprivrednim proizvođačima koji će održati Srbiju, kao i veći deo regiona, jer će oni biti ti koji će obezbediti prehrambenu sigurnost. Poželevši svim izlagačima i posetiocima uspeh, predsednik Vučić je proglasio 89. međunarodni poljoprivredni sajam zvanično otvorenim.

Mladi poljoprivrednici, kako iz naše zemlje tako i iz regiona, nakon otvaranja su posetili NS seme štand kako bi dobili savete i proširili svoje znanje kroz razgovor sa stručnjacima iz Instituta, na čelu sa predsednicom Upravnog odbora prof. dr Draganom Latković i direktorom Instituta prof. dr Jegorom Miladinovićem.

Učešće Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, na Poljoprivrednom sajmu omogućava svim zainteresovanim domaćim i stranim posetiocima, kao i poljoprivrednim proizvođačima, da se upoznaju sa aktuelnim sortimentom semena ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta brenda NS SEME, kao i da dobiju sve potrebne informacije i stručne savete od naših stručnjaka iz Instituta.

Posetite nas na NS Seme štandu u Hali 1 na 89. međunarodnom sajmu poljoprivrede!