direktor i predsednikPredsednik Republike Srbije Tomisav Nikolić danas je svečano otvorio 83. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Predsednik Nikolić je istakao da je u našoj poljoprivredi i agroindustriji počelo ostvarivanje projekata koji bi trebalo da dovedu do bržeg razvoja cele Srbije.

– Strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su redefinisani u prethodnom periodu i započelo je sprovođenje projekata koji bi trebalo da dovedu do pune iskorišćenosti naših prirodnih potencijala i bržeg razvoja cele Srbije – naglasio je Nikolić pozdravljajući učesnike i mnogobrojne goste najveće i najznačajnije agrarne manifestacije u regionu, koja će u narednih sedam dana na Novosadskom sajmu okupiti oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja.

Napominjući da je Međunarodni poljoprivredni sajam ne samo mesto povezivanja privrednika nego i „mesto gde se susreću nacije“, predsednik Nikolić je posebno pozdravio ambasadora Italije u Srbiji Đuzepea Manca, čija je zemlja ovogodišnji partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

– Novosadski poljoprivredni sajam je spona ekonomija naših dveju zemalja, koje nisu u strogom smislu međusobno komplementarne, i pružiće priliku da jedni drugima prenesemo svoja iskustva – rekao je Nikolić ističući da je to posebno važno za Srbiju, budući da je Italija evropski lider u proizvodnji opreme za prehrambenu industriju i industriju vina.

Nikolić je pozdravio i predstavnike drugih zemalja, onih koje su tradicionalno zastupljene na sajmu ili su ovde prvi put, zaželevši svim učesnicima mnogo uspeha i poručivši da su dobrodošli ne samo kao poslovni partneri, nego i kao iskreni prijatelji.

Predsednik Republike Srbije napomenuo je da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu decenijama, pa i u najtežim vremenima, služio na dobro privredi Srbije, bio naš prozor u svet i omogućavao da nove tehnologije dođu do nas, a s druge strane da proizvodi naše poljoprivrede i industrije budu plasirani izvan naših granica.

GMU_1822O značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma najbolje govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvodnju poljoprivrednih mašina, opreme, sadnog materijala, semena i druge robe koja nije makar jednom nastupila kao sajamski izlagač.

– Posebno raduje to što na ovogodišnjem sajmu ponovo izlažu i kompanije iz zemalja koje su se nakratko bile povukle sa ovog tržišta – rekao je Nikolić, poručivši da je jedan od najvažnijih razloga za to ogroman poljoprivredni potencijal Srbije, posebno Vojvodine.

Ministar privrede Željko Sertić, pozdravljajući u ime premijera Aleksandra Vučića učesnike i goste sajma, istakao je da je poljoprivreda sektor u kojem Srbija beleži stalni suficit i podsetio da je prošlogodišnji višak u robnoj razmeni sa svetom bio 19 odsto veći u odnosu na 2014. godinu.

– Svesni smo da nas na tržištu Evropske unije očekuje najznačajnija tržišna utakmica, a naš najbolji igrač za tu utakmicu upravo su predstavnici poljoprivrede i prehrambene industrije – rekao je Sertić, podsetivši da je Srbija najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu Cefte, sa prošlogodišnjim izvozom većim od 2,2 milijarde evra.

U zemlje Cefte izvezeno je prošle godine oko 30 odsto naših poljoprivrednih proizvoda, dok smo istovremeno na zahtevno tržište EU plasirali oko 50 odsto naših proizvoda, rekao je ministar Sertić, zaključivši da su naše kompanije i izvoznici uveliko spremni za tu „veliku tržišnu utakmicu“.

– Kako bismo što bolje iskoristili šansu koja nam se ukazuje potrebna su stalna ulaganja u našu poljoprivredu i agroindustriju – rekao je Sertić pozivajući proizvođače da se što više udružuju, i dodao da je država tu da proizvođačima pomogne u svakom od tih poslova.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković poručila je da Vlada Srbije „čvrsto stoji uz naš sektor, za podršku, pomoć i za nove investicije, ali istovremeno i za nove zadatke i nove više ciljeve“.

– Zadaci srpskoj poljoprivredi i agroindustriji nisu laki – rekla je ministarka Bogosavljević Bošković, napominjući da je neophodno osigurati znatno veći obim, kvalitet i kontinuitet u proizvodnji. Ona je dodala da veruje u to da će zajedničkim snagama Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede, nauke i struke, biti stvorena snažna podrška srpskom agraru, kako bismo imali moderan i dinamičan poljoprivredni sektor, zasnovan na znanju i većoj konkurentnosti, kao u razvijenim evropskim zemljama poput Italije.

Italija je najveći ekonomski partner Srbiji, u prvom redu u automobilskoj industriji, istakao je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, pozdravljajući goste na otvaranju 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma, i dodao da poljoprivreda ima posebno mesto u ekonomskim odnosima dveju zemalja.

– U obema državama poljoprivreda ima ogroman značaj za otvaranje novih radnih mesta – istakao je ambasador Manco i dodao da su razvoj i zapošljavanje zajednički prioriteti u EU.

U ime grada domaćina učesnike i goste ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma pozdravio je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, izražavajući veliko zadovoljstvo što ova manifestacija stalno napreduje i svake godine ima veći broj izlagača iz sve više država.

– To je dokaz da ova manifestacija ima ne samo slavnu tradiciju, nego i sigurnu budućnost – naglasio je Vučević i dodao da je, uprkos problemima s kojima se suočava naš agrar, ubeđen da su pred Srbijom godine dinamičnog razvoja, zahvaljujući u prvom redu vraćanju poljoprivredi kao jednom od razvojnih stubova naše ekonomije.

nsseme i belorusiGoste svečanosti, među kojima su bili i članovi vlada Hrvatske i Mađarske, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojske Srbije i verskih zajednica, pozdravio je i poželeo im dobrodošlicu generalni direktor novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

– Godine tradicije i ugleda koje je stekla ova manifestacija obavezuju nas da i ovogodišnji Poljoprivredni sajam organizujemo na najvišem nivou – istakao je Cvetković, naglasivši da je ovaj sajam veći za deset procenata po izlagačkom obimu od prošlogodišnjeg.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada tradicionalno učestvuje na ovoj svetski poznatoj i priznatoj manifestaciji. Čast nam je što smo ove godine sponzori ovom vrhunskom događaju, koji će sigurno otvoriti nove puteve, ideje i poslovne saradnje i unaprediti dalji razvoj poljoprivrede naše zemlje.

Posebna nam je čast što je predsednik Republike Srbije Tomisav Nikolić sa delegacijom obilazeći izlagače posebnu pažnju posvetio štandu našeg Instituta i u protokolarnim razgovorima sa v.d. direktora Instituta prof. dr Janom Turanom uputio pohvale Institutu na postignutim uspesima.

Brojni gosti našeg štanda su sa velikim zadovoljstvom provodili vreme u razgovoru sa v.d. direktora Instituta Janom Turanom, predstavnicima naših odeljenja kao neposrednim stvaraocima sorti i hibrida, promoterima koji su uvek tu da daju praktične savete, kao i sa osobljem zaduženim za marketing i protokol koji su gostima pružili dobrodošlicu i timskim radom postigli da jednostavnost, elegancija i prepoznatljivost krase štand Instituta.

Među posetiocima štanda čast nam je bila ugostiti Ambasadora Republike Belorusije, Njegovu ekselenciju g. Vladimira Čuševa sa saradnicima, kao i savetnika za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, g. Gligorija Veselinovića. Ambasador Islamske Republike Irana u Srbiji, Njegova ekselencija Majid Fahim Pour, takođe je sa svojim saradnicima bio počasni gost našeg štanda. U razgovoru sa v.d. direktora Instituta Janom Turanom otvoren je put nastavka dugogodišnje uspešne saradnje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i iranskih partnera.

Veličinu i značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, ali i činjenicu da smo tradicionalno dobri domaćini kako stranim, tako i domaćim delegacijama, potvrdila je i poseta državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Rajića našem štandu.

Očekujući još mnogo dragih gostiju, poznatih i novih poslovnih partnera, puni energije i želje čekamo sutrašnji dan i nova događanja na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154225842739824.1073742126.56790329823&type=3&uploaded=104[/do]