Na Novosadskom sajmu, 13. maja je zvanično otvoren 84. međunarodni poljoprivredni sajam. Ovogodišnji sajam pokazuje svu svoju veličinu i značaj prisustvom preko 1500 izlagača iz 60 zemalja, među kojima je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Zemlja partner ove manifestacije je Bosna i Hercegovina, a generalni sponzor Generali osiguranje. Ovogodišnji poljoprivredni sajam upotpunjen je prisustvom velikog broja delegacija, predstavnika vojske, univerzititeta i verskih zajednica, uz značajno prisustvo predstavnika grada Novog Sada, Vlade Vojvodine, kao i predstavnika Vlade Republike Srbije.

Okupljenim gostima, delegacijama i izlagačima na svečanom otvaranju prvi se obratio mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. Pozdravivši sve prisutne, istakao je zadovoljstvo povodom otvaranja 84. po redu Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Agrobiznis je ključan za ekonomski razvoj i zato je posebno ponosan velikim brojem izlagača koji ove godine učestvuju na sajmu. Među novinama, na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu održaće se Dani karijere, koji će pomoći lakšem pronalaženju zaposlenja, a sve je veće i interesovanje za ocenom kvaliteta, istakao je mr Slobodan Cvetković.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević se potom obratio gostima i predstavnicima i izjavio da mu je posebna čast da poželi dobrodošlicu svim posetiocima kako Međunarodnog poljoprivrednog sajma, tako i grada Novog Sada. Poljoprivredni sajam je iz godine u godinu sve posećeniji i ima sve popunjeniju agendu dešavanja, a ovogodišnje Dane karijere u sklopu sajma mnogi će upamtiti i po dobijanju radne knjižice, istakao je Miloš Vučević.

Predsednik Vlade Vojvodine, Igor Mirović, naglasio je značaj ove manifestacije ne samo na nivou Republike Srbije nego i cele jugoistočne Evrope. Najavio je podršku malim i srednjim agrobiznisima, kao i koordiniranu podršku poljoprivrednicima uz pomoć Vlade Republike Srbije, usmerenu prema daljem razvoju poljoprivrede.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izrazio je veliko zadovoljstvo i sreću što je Bosna i Hercegovina ovogodišnja država partner, pogotovo kada se imaju u vidu impozantni podaci kojima Novosadski sajam raspolaže kad je u pitanju broj izlagača i posetilaca ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Uz želju da se steknu poslovni kontakti i realizuju poslovi, ministar Crnadak svima je poželeo sreću i dobrodošlicu.

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić rekao je da mu je čast da opet otvori ovakav događaj, s obzirom da je poljoprivreda oblast sa velikim potencijalom za izuzetan rast. Posebno je istakao saradnju koju Republika Srbija ima sa Bosnom i Hercegovinom, koja se ogleda kako u politici tako i u okviru ekonomskih odnosa. Poljoprivreda se suočava sa velikim izazovima i poteškoćama, zbog čegaVlada Srbije ulaže posebne napore da se pomogne poljoprivrednicima, rekao je Ivica Dačić.

Nakon svečanog otvaranja usledila je protokolarna šetnja zvanica i predstavnika, koji su posetili štand Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Hali 1, kao jednoj od najvećih domaćih kuća od izuzetnog značaja za poljoprivredu Republike Srbije.

Izložbeni prostor Instituta posetio je i ambasador Islamske Republike Irana, njegova ekselencija g. Hossein Molla Abdollahi, koji je razgovarao sa direktorom Instituta prof. dr Jan Turanom i pomoćnikom direktora za međunarodne komercijalne poslove Sanjom Petro Gajić.

Prof. dr Jan Turan istakao je dugogodišnju saradnju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Irana, koja se ne ogleda samo u prodaji semena već i transferu znanja koji se ostvaruje kroz ovu saradnju.

Njegova ekselencija g. Hossein Molla Abdollahi istakao je zadovoljstvo poslovnim odnosom Instituta i Vlade Islamske Republike Irana, rekavši da ima dugoročni plan za saradnju i zajedničke projekte koji će omogućiti dalji nastavak poslovne i prijateljske veze. Pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove Sanja Petro Gajić je istakla značaj ove saradnje, s obzirom da ona sa Institutom traje već 10 godina, pri čemu je Institut za ratarstvo i povrtarsvo pionir na tržištu Islamske Republike Irana i najveća strana kompanija. Imperativ ove saradnje predstavlja suncokret, pošto odlično uspeva na tom području, rekla je Sanja Petro Gajić. Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Nedeljko Tica je takođe posetio štand Instituta, kao izraz podrške i dugogodišnje saradnje između Instituta i Poljoprivrednog fakulteta.

Prisustvo Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu omogućava svim zainteresovanima da se bliže upoznaju sa asortimanom i radom Instituta. Institut je svojim prisustvom na ovako značajnoj manifestaciji još jednom stao u red svetski priznatih kuća, izlazeći u susret svim poljoprivrednicima i zainteresovanim posetiocima.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155483389709824[/do]