Svečano otvaranje 85. međunarodnog sajma poljoprivrede održano je u utorak 15. maja 2018. u Auli Master centra Novosadskog sajma uz prisustvo velikog broja gostiju i delegacija, predstavnika grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije, predstavnika vojske, policije, bezbednosnih struktura, privrednih komora, univerziteta, verskih zajednica, medija i partnera Novosadskog sajma. Zemlja prijatelj Poljoprivrednog sajma ove godine je Francuska.

Ovogodišnji poljoprivredni sajam obeležava jubilarnih 85 godina postojanja, a njegov veliki značaj ogleda se u prisustvu 1500 izlagača iz 30 zemalja, među kojima istaknuto mesto zauzima Instiutut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao naša najveća semenska i naučna kuća.

Bogata agenda događaja, nacionalna izložba stoke, tradicionalna izložba poljoprivredne mehanizacije, izložba organske proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla i mnogi drugi sadržaji upotpunjavaju ovu veliku manifestaciju.

Okupljenim gostima, delegacijama i izlagačima prvo se obratio mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma i sa ponosom pozdravio sve uvažene zvanice. On je istakao da Novosadski sajam ove godine obeležava 95 godina postojanja, kao i 60 godina od prijema Poljoprivrednog sajma u Međunarodnu asocijaciju sajamske industrije. U ovoj godini jubileja napravljen je iskorak u odnosu na prethodnu godinu i sajam je veći za 10%, a od 1500 izlagača više je onih iz inostranstva. Izlagači dolaze iz 30, a proizvodi i usluge iz 60 zemalja sveta.

Na sajmu će biti održano 10 kolektivnih izložbi, a planirani su i novi programi i sadržaji, posebno kada je reč o izložbi hrane i pića. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je najveći i najznačajniji agrobiznis događaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi istakao je mr Cvetković i poželeo srdačnu dobrodošlicu svim prisutnim zvanicama.

Gradonačelnik grada Novog Sada, g. Miloš Vučević pozdravio je sve goste istakavši da će 85. put Novosadski sajam biti epicentar zbivanja na polju agrara. G. Vučević je izrazio zahvalnost ambasadi Republike Francuske na podršci ovogodišnjem sajmu i istakao značaj saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pozdravnu reč je uvaženim gostima potom uputio Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević.

On je čestitao jubileje koji se održavaju u ovoj godini i naglasio da je Novosadski sajam promoter grada, Pokrajine i Republike Srbije i da je idealno mesto za prezentovanje najnovijih dostinuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Njegova ekselencija, ambasador Francuske u Republici Srbiji, g. Federiko Mondoloni je takođe pozdravio uvažene goste, a ministar klimatskih promena i životne sredine Ujedinjenih Arapskih Emirata g. Tini El Zubeidi se obratio skupu i izrazio veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije na gostoprimstvu. On je naglasio da UAE i Republika Srbija poslednjih godina imaju odlične bilateralne odnose , pružajući time novu šansu investicijama na svim poljima, naročito u oblasti poljoprivrede koja je srž bilateralne saradnje.

Kao počasni gost, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, g. Branislav Nedimović svečano je otvorio 85. međunarodni poljoprivredni sajam, izrazivši želju da Poljoprivredni sajam kao simbol srpske poljoprivrede i ekonomije, još više raste kako bi i srpska poljoprivreda rasla.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja usledila je protokolarna šetnja delegacija i zvanica, koje su posetile štand Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Hali 1, čime su ukazale na značaj i pružile podršku Institutu, kao našoj najvećoj domaćoj semenskoj kompaniji i naučnoj instituciji, koja će u narednom periodu biti proglašena institucijom od nacionalnog značaja. Izložbeni prostor Instituta posetili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g. Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, gradonačelnik grada Novog Sada g. Miloš Vučević, generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga g. Milan Novaković, predsednik Privredne komore Vojvodine g. Boško Vučurević, kao i direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, prof. dr Marko Ivanković.

Tradicionalno učešće Instituta na Poljoprivrednom sajmu omogućiće svim zainteresovanih domaćim i stranim posetiocima i poljoprivrednim proizvođačima da se upoznaju sa novim sortimentom ratarskih i povrtarskih kultura brenda NS SEME, kao i da dobiju sve potrebne informacije i stručne savete od naših stručnjaka.

Kao dobri domaćini radujemo se svakoj poseti i novom poznanstvu, sklapanju prijateljstava i poslovnoj saradnji. Posetite nas na štandu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Hali 1 na 85. međunarodnom sajmu poljoprivrede.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156577890739824[/do]