Svečano otvaranje 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma održano je u subotu, 11. maja u Auli Master centra Novosadskog sajma. Na međunarodnom poljoprivrednom sajmu, najvećoj sajamskoj manifestaciji u našoj zemlji i regionu,  učestvuje preko 1500 izlagača iz tridesetak zemalja sveta među kojima istaknuto mesto zauzima Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Na sajmu su izloženi proizvodi iz više od 60 država.

Prvi put u istoriji imamo državu partnera i državu prijatelja, a to su Italija i Tunis.

Generalni sponzor 86. međunarodnog poljoprivrednog sajama je Generali Osiguranje, a zlatni sponzor je kompanija Al Dahra.

Na sajmu će biti predstavljeno 17 kolektivnih izložbi, a po prvi put se organizuje izložba genetskih potencijala i Dan voća.

Tokom 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma biće održan i niz poslovnih i stručnih aktivosti, B2B sastanci, biće predstavljeni novi proizvodi, razmenjena znanja i iskustva u oblasti agrara.

Ovogodišnji poljoprivredni sajam upotpunjen je prisustvom velikog broja delegacija, predstavnika vojske, univerziteta i verskih zajednica, uz značajno prisustvo predstavnika grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i ministarstava Vlade Republike Srbije.

Okupljenim gostima, delegacijama i izlagačima na svečanom otvaranju prvi se obratio i sa ponosom pozdravio sve uvažene zvanice mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Na svečanom otvaranju sajma posetioce su pozdravili i ambasador Tunisa Sejf Alah Redžep i pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato, koji su ocenili da je Srbija višedecenijski partner njihovih zemalja i da žele da ta saradnja bude nastavljena.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere Republičke i Pokrajinske vlade.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu. On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svečano je otvorio 86. međunarodni poljoprivredni sajam i naglasio da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.

Nakon svečanog otvaranja usledila je protokolarna šetnja zvanica i predstavnika, koji su posetili štand Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Hali 1, kao jednu od najvećih domaćih kompanija, a ujedno i instituciju od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Učešće Instituta na Poljoprivrednom sajmu omogućava svim zainteresovanim domaćim i stranim posetiocima i poljoprivrednim proizvođačima da se upoznaju sa aktuelnim sortimentom semena ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta brenda NS SEME, kao i da dobiju sve potrebne informacije i stručne savete od naših stručnjaka.

Posetite nas na NS Seme štandu u Hali 1 na 86. međunarodnom sajmu poljoprivrede!

 

Galerija fotografija…