U četvrtak, 25. maja u Kongresnom centru Novosadskoj sajma u okviru manifestacije 90. Međunarodni poljoprivredni sajam održana je panel diskusija na temu „Problemi agrobiznisa u uslovima krize“.

U okviru teme „Problemi agrobiznisa u teškim uslovima“ učesnici su diskutovali o kriterijumima koji je potrebno ispuniti da bi neko bio dobar u teškim uslovima bavljenja biznisom u poljoprivredi. Kako se pod pojmom agrobiznis podrazumeva lanac procesa od proizvodnje pa sve do trpeze, jasna je važnost agroindustrije za svaku državu.

Učesnici panel diskusije su bili prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Josip Mačković, proizvođač mesa iz Ljutova, dr. Vet. Med. Miodrag Milinković, direktor zadruge i veterinarski stanice Bujanovac, Čedomir Keco, predsednik udruženja Agroprofit, prof. dr Vitomir Vidović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Sunčica Savović iz Udruženja Žita Srbije, a moderator je bio prof. dr Radovan Pejanović.

Hrana je oduvek bila merilo sigurnosti jedne nacije, te je bitno vladati proizvodnjom, snabdevanjem i potrošnjom iste. Kada je reč o semenskoj proizvodnji, kvalitetu semena i raznovrsnosti naš narod ne mora da brine, jer Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju ima registrovanih preko 1400 sorti i hibrida velikog broja biljnih kultura, a narod koji ima domaće kvalitetno seme nikada neće ostati gladan, istakla je prof. dr Dragana Latković.