Večerašnju panel diskusiju otvorio je upravnik Odeljenja za kukuruz dr Milisav Stojaković, rečima dobrodošlice koju je poželeo svim prisutnima i istakao da se NS seme uspešno prodaje i gaji u mnogim zemljama sveta, pre svega naglasivši uspešnu saradnju sa kompanijama iz Rusije i Irana. Tom prilikom pozdravio je uvažene goste kompanije „Veles Agro“ iz Balkarske Republike na čelu sa direktorom kompanije g. Huseinom Bošorovim.

Prof. dr Branko Marinković prisutnima je predstavio kompaniju „Veles Agro“ iz Ruske Federacije, koja se bavi proizvodnjom i preradom prirodnog semena bez GMO, živinarstvom i proizvodnjom mesa i jaja. Prof. Marinković istakao je da su visoki prinosi suvog zrna, kvalitet živinskih proizvoda i praćenje svakog segmenta proizvodnje pokazatelji uspeha kompanije „Veles Agro“ i primer kako treba organizovati i voditi poljoprivrednu proizvodnju.

Dipl. inž. Svetislav Dolapčev govorio je o dugogodišnjoj saradnji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i kompanije „NS Borna“ iz Irana i prikazao uslove i rezultate gajenja NS seme sorti i hibrida kukuruza, strnih žita i krmnog bilja u Iranu. Među hibridima kukuruza izdvojio je NS 770, NS 6010 i NS 640 kao najprinosnije za dobijanje suvog zrna i silaže. Istakao je visoke prinose sorte pšenice NS Nataša i NS Simonida, sortu uljane repice NS Zorica, kao i lucerku, koja u ogledima u Parsabadu daje 170 t/ha zelene mase.

Nakon predavanja, prisutnima su se predstavili sponzori: Galenika – Fitofarmacija, Bayer, BASF i Komercservis Subotica.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155102634474824[/do]