Dan polja 2014Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo je uprkos lošim vremenskim prilikama na Rimskim šančevima danas okupio oko 2500 ljudi. Među posetiocima su bili brojni državni zvaničnici, strani ambasadori, domaća i svetska nauka i struka, ali i ljudi bez kojih ovaj tradicionalan događaj ne bi imao smisla – poljoprivredni proizvođači.

 

Goste iz naše zemlje, susedstva, ali i zemalja širom sveta, dočekao je direktor Instituta dr Jegor Miladinović sa svojim saradnicima. Izuzetna posećenost partnera iz inostranstva opravdana je činjenicom da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo stvorio oko hiljadu sorti i hibrida, od kojih se polovina gaji širom sveta, odnosno da je prisutan na tržištima u više od 30 zemalja.

 

Na dekorisanim štandovima laboratorija i odeljenja, mogle su se dobiti sve informacije i preporuke o kupovini semena NS sorti i hibrida, ali i stručni saveti zaposlenih Instituta.

 

Predavanja o NS sortimentu i aktuelnostima, u ovoj i nastupajućoj sezoni održali su prvoklasni poznavaoci semenarstva, selekcije, zaštite bilja, tehnologije proizvodnje: kukuruza, suncokreta i uljane repice, strnih žita, šećerne repe, soje, krmnog bilja, povrća i alternativnih kultura.

 

Loše vremenske prilike nisu sprečile zainteresovane poljoprivredne proizvođače da obiđu demo oglede kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka.

 

S druge strane, nepogodni klimatski uslovi i održavanje predavanja u prostoru Skladišno–distributivnog centra, omogućila je prisutnima upoznavanje ovog savremenog, moderno opremljenog centra. Fascinirani Distributivnim centrom, kakav do sada još nisu videli, poljoprivredni proizvođači su se uverili još jednom u stabilnost i sigurnost rada ove najveće i nabolje domaće semenske kuće.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152681198214824.1073741995.56790329823&type=3[/do]