domacinstvo-opacicInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, pred predstojeću setvu, uputio je pomoć u semenskom materijalu postradalima od zemljotresa na teritoriji Banije. Pomoć je realizovana u sklopu zajedničke akcije sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Srpskim narodnim vijećem u Hrvatskoj.

Delegacija Instituta je posetila mnoga domaćinstva na postradalom području, upoznali su se sa uslovima života i rada poljoprivrednika na tom području. Zamenik direktora Instituta doc. dr Vuk Radojević istakao je da Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju prepoznaje svoju ulogu i potrebu da pomogne svom narodu koji je pretrpeo ogromnu štetu usled zemljotresa krajem prošle godine i zahvalio se Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskom narodnom vijeću koji su pomogli da se realizuje ova donacija.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća i potpredsednik vlade Republike Hrvatske zahvalili su se na podršci i donaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo najugroženijim poljoprivrednim proizvođačima.

Institut je donirao 400 setvenih jedinica hibrida kukuruza robne marke NS SEME, koje će biti podeljene sprskom narodu na teritoriji Banije.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je posvećen ispunjavanju svoje misije da obezbeđuje dovoljne količine vrhunskog kvalitetnog semenskog materijala koje će obezbediti sigurnu setvu, a kao društveno odgovorna ustanova i dalje će brinuti o najugroženijima kao i do sada.