gmu_1998-aUtorak, 15. novembar 2016. godine, u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, obeležen je posetom Nj. e. ambasadora Slovačke, Dagmar Repčekove i predsednika opštine Bački Petrovac, Srđana Simića.

 

Prof. dr Jan Turan, direktor Instituta izrazio je zadovoljstvo zbog posete Njene ekselencije i poželeo joj srdačnu dobrodošlicu. Tom prilikom istakao je cilj ove posete u vidu unapređenja saradnje sa Republikom Slovačkom, kao i nastojanje Instituta da ambasadora bliže upozna sa svojim aktivnostima u Slovačkoj Republici odnosno Evropskoj Uniji. Direktor Instituta je dodao da Slovačka i Srbija imaju široku poslovnu i naučnu saradnju, kao i da Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao jaka semenska kuća, ima seme za Evropsku Uniju. On je istakao saradnju sa Evropskom Unijom preko sortnih komisija, kao i firmi i naučnih instituta u Slovačkoj, a naročito u eksportu semena suncokreta, soje i kukuruza.

Ambasadorka Slovačke, nazvavši ovaj dan u Vojvodini „ekonomski dan“, istakla je da se ovakve posete ne odnose samo na uspostavljanje saradnje i povećanje investicija, već da se u prvi plan stavljaju nauka i inovacije. „Dok presedavamo Evropskom Unijom, do kraja godine sa Srbijom želimo da otvorimo tri poglavlja. To su javne nabavke, nauka i istraživanje i obrazovanje i kultura.“, izjavila je ambasadorka Slovačke. Ona je naglasila da je Vojvodina najrodniji deo Srbije, i da se mora razgovarati o poljoprivredi i ustanoviti potencijal koji se ovde nalazi, kako bi se unapredio razvoj trgovniskih odnosa Srbije, ne samo sa Slovačkom već i sa Evropskom Unijom.

Nakon obraćanja gospođe Dagmar Repčekove, predsednik opštine Bački Petrovac, Srđan Simić, naglasio je da je saradnja Srbije sa Evropskom Unijom, kao i sa našom bratskom Republikom Slovačkom izuzetno bitna.

gmu_2092Sastanak je upriličen u svečanoj sali Odeljenja za kukuruz, gde je dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, upoznala ambasadorku Slovačke sa kadrovskom strukturom Instituta, njegovim odeljenjima i laboratorijama. Poseban značaj imaju projekti, od toga devet nacionalnih i sedam međunarodnih u kojima Institut učestvuje. Ona je naglasila da Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima izuzetno dobru saradnju sa slovačkim institutima i univerzitetima, a od posebnog značaja bila je bilateralna saradnja u periodu od 2010.- 2012. godine.

Dr Sanja Vasiljević je istakla da su u najavi projekti koji se odnose na saradnju sa slovačkim institucijama u oblasti lekovitog bilja. Pored zajedničke saradnje koja traje duži niz godina, očekuje se unapređenje u proizvodnji i promociji lekovitog bilja u Srbiji.

Osvrnuvši se na to da Slovačka ima dobro opremljene laboratorije kao i stručni kadar, dr Sanja Vasiljević rekla je da je upravo to model zemlje koju treba slediti, posebno kada je u pitanju zaštita genetičkih resursa.

Nakon zvanične posete, domaćini Instituta za ratarstvo i povrtarstvo poveli su goste u obilazak Instituta i njegovih odeljenja.