DD1_2606-001U sredu 24. avgusta 2016. godine u okviru stručnog putovanja, delegacija austrijskog Parlamenta i predstavnici Poljoprivredne komore Austrije posetili su Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u organizaciji dr Kristijana Bravenca, atašea za poljoprivredu, šumarstvo i životnu sredinu Ambasade Austrije u Srbiji. U sastavu austrijske delegacije bili su i g. Herman Šulc, predsednik austrijske Komore, Jakob Auer, predsednik Odbora za poljoprivredu i članovi austrijskog Parlamenta za poljoprivredu. Ispred Sekretarijata za poljoprivredu sastanku je prisustvovao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, prof. dr Jan Turan je gostima iz Austrije predstavio sortiment semena koje Institut proizvodi, a koja su vodeća u svim ratarskim i povrtarskim kulturama. “Što se tiče konkretne saradnje sa Evropskom unijom, mi intezivno radimo na njoj i od austrijskih kolega očekujemo saradnju na polju proizvodnje, ali i plasmana naših proizvoda na tržištu EU, kako bi se naša semena i hibridi širili i na tom tržištu”, rekao je prof. Turan.

Gostima austrijske delegacije se obratila i dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove u Institutu, i izjavila da bi saradnja Austrije i Srbije mogla značajno da se unapredi, kako u oblasti naučnoistraživačkog rada, tako i u preuzimanju austrijskih modela održivog sistema proizvodnje povrtarskih i ratarskih kultura. Poseban akcenat stavila je na proizvodnju stočne hrane na organskim farmama. Napominjemo da Institut za ratarstvo i povrtarstvo austrijskom tržištu može da ponudi široku paletu organskog semena povrća, soje, lucerke i alternativnih biljnih vrsta.

DD1_2839 a-001Dr Vasiljević je sa velikim entuzijazmom najavila projekat bilateralne saradnje između Srbije i Austrije pod nazivom „Introducing camelina as a sustainable future oil crop“ (Lanik – održiva uljana biljna vrsta budućnosti), čiji su koordinatori dr Johan Folman sa Univerziteta BOKU i dr Ana Marjanović Jeromela.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je izrazio zadovoljstvo što u direktnom razgovoru sa predstavnicima austrijske Poljoprivredne komore imamo priliku da čujemo i iskustva iz oblasti poljoprivrede na teritoriji Austrije i da pokušamo da sve primere dobre prakse iskoristimo u procesu integracija sa Evropskom unijom. Ovaj susret je dobra prilika da se razvije tešnja saradnja između srpskih i austrijskih poljoprivrednika, ali i između naučnih institucija u oblasti poljoprivrede.

Odeljenje za soju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad je član austrijske asocijacije „Dunav Soja“ koja je na ovom skupu takođe prezentovala svoj dosadašnji rad, ali i buduće zadatke i ciljeve.

Ponosni smo što je Institut bio deo protokola višednevne posete austrijske delegacije Srbiji. Za kraj recimo još i ovo – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad nikad nije bio skroman u željama, zato godinama idemo uzlaznom putanjom, zato nižemo uspehe, zato i jesmo izbor strateških partnera.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154533024404824[/do]