U periodu od 16.10. do 19.10.2017. dve delegacije proizvođača suncokreta iz Rusije bile su u poseti Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i Odeljenju za industrijsko bilje, u organizaciji dugogodišnjeg poslovnog partnera iz Rusije Andreja Kosihina iz kompanije “Atlas”. Obe delegacije su brojale po 20-tak članova i bile iz različitih severnih regiona Rusije (Republike Udmurtija, Tatarstan, Baškortostan).

Na samom Odeljenju za industrijsko bilje goste su dočekali i pozdravili u ime direktora dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, i rukovodilac Odeljenja za industrijsko bilje dr Vladimir Miklič sa saradnicima.

Zatim je održana prezentacija oplemenjivačkog programa suncokreta, nakon čega su gosti posetili staklenik i laboratorije Odeljenja, skladišno-distributivni i doradni centar Instituta.

U severnim predelima Rusije se zbog agroekoloških uslova mogu gajiti samo hibridi suncokreta kraće vegetacije. Zbog više faktora, a verovatno i globalnog otopljenja, suncokret se sve više gaji u severnim republikama Rusije i očekuje se značajan rast površine. Novosadski rani hibridi suncokreta već su se odlično pokazali u ovim specifičnim uslovima gajenja. Takođe, zbog specifičnih problema u borbi protiv korova, izuzetno su traženi hibridi tzv. SUMO tehnologije, otporni na tribenuron metil.

Naš Institut je među prvima u svetu stvorio ovakve hibride i sada poseduje veoma veliki asortiman registrovanih hibrida na svim značajnim tržištima sveta.

Gosti iz Rusije su pokazali veliko interesovanje za asortiman NS semena suncokreta, aktivno su učestvovali u razgovoru tokom i posle prezentacije i pozvali na još širu i intenzivniju saradnju, budući da je reč o nepreglednim prostranstvima i nesagledivim mogućnostima koje ovo tržište pruža.

Prilog o poseti ruske delegacije Institutu:

Foto i video izvor: Radio televizija Vojvodine