SONY DSCJedan od naših najpostojanijih i najboljih partnera iz Rusije – kompanija Veles-agro, posetila je Institut za ratarstvo i povrtarstvo u cilju daljeg produženja uspešne petogodišnje saradnje. Direktor Instituta, dr Jegor Miladinović, je održao sastanak sa Huseinom Bošorovim, suvlasnikom ruske firme, i Zaurom Auseovičem, glavnim agronomom i rukovodiocem kompletne proizvodnje.

Kompanija Veles-agro sa, po dužini vegetacije, udarnim NS SEME hibridima kukuruza u Kabardino-Balkarskoj Republici, koja je sastavni deo Ruske Federacije, postiže prinose od 12 t/ha na površini većoj od 1100 ha. Naši ruski partneri su zadovoljni i kvalitetom i prinosima koje postižu sa NS SEME hibridima kukuruza. Posebno su istakli zadovoljstvo što u selekciji kukuruza Instituta nema GMO proizvoda, čemu se u Ruskoj Federaciji pridaje posebna pažnja.

Rezultati koje postižu sa NS SEME hibridima kukuruza NS 6010, NS 6102 i NS 5051 su, u velikoj meri,  i rezultat odlične saradnje sa Odeljenjem za kukuruz Instituta, od kojeg konstantno dobijaju preporuke i stručne savete. Plan našeg ruskog partnera je da u ovoj godini proizvodnju kukuruza proširi za preko 600 ha zasejanih NS SEME hibridima kukuruza.

Husein Bašorov nam je poželeo dobre prinose i da nastavimo da budemo uspešni u tome što radimo, uz obećanje da će pratiti i na svojim poljima primeniti sva nova naučna dostignuća Instituta i sa željom da se naša uspešna saradnja prenese i na buduće generacije.