Dana 22.2.2018. godine, održana je prezentacija Instituta u Staroj Pazovi, u organizaciji regionalnog predstavnika za Srem Branislava Živanovića. Prezentaciji je prisustvovalo preko 60 poljoprivrednih proizvođača.

Na samom početku prezentacije predstavljeno je Odeljenje za kukuruz, gde je dr  Dušan Stanisavljević pored uobičajenih agrotehničkih mera, govorio i o aktuelnom sortimentu za 2018. u više grupa zrenja i namena.

Predstavljeni su hibridi za berbu u zrnu NS 3022, NS 3023, NS 444, NS 4030 i NS 4051, hibridi namenjeni za silažu NS 6043, NS 5010, NS 770, Tisa, NS 208 i NS 3014, hibridi za rekordne prinose NS5043, NS 5051, NS 6030, Ns 640, NS 6010, NS 6102, NS 6140 i NS 7020, hibridi namenjeni suzbijanju divljeg sirka sa DUO System tehnologijom, tretirani preparatom Focus Ultra NS 444 ULTRA, NS 5041 ULTRA i NS 640 ULTRA, kao i hibridi za posebne namene NS 609b (beli) i NS 620k (kokičar).

Posebnu pažnju je izazvala i prezentacija sortimenta suncokreta, koju je održala dr Jelena Ovuka. Hibridi suncokreta za predstojeću sezonu predstavljeni su u nekoliko grupa. Od uljanih hibrida, tu su NS Fantazija, NS Oskar, Duško i Sremac, kao i najnoviji NS Konstantin i NS Romeo, koji su se odlično pokazali u uslovima sušnih perioda 2017. godine. Pored ovih noviteta, predstavljeni su i hibridi NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

Što se tiče Clearfield tehnologije, predstavljeni su hibridi koji su namenjeni suzbijanju volovoda hemijskim putem uz primenu herbicida Pulsar 40, među kojima su Rimi PR, Pegaz, NS Taurus, kao i hibridi koji su tretirani herbicidom Pulsar plus, NS Smaragd CLP i NS Samuraj CLP.

Od hibrida otpornih na Tribenuron-metil uz primenu herbicida Express 50SX, predstavljeni su Sumo 1 PR, Sumo 2 OR, Orfej, NS Sumo Sjaj i NS Sumo Sol.

Takođe, predstavljeni su i hibridi za posebne namene, kao što su visokooleinski Oliva, konzumni NS Leviathan, NS Gricko, NS Slatki, NS Garavi i Cepko, hibridi za kasnu setvu NS Dukat, hibridi za ishranu ptica NS Labud i dekorativni  suncokret Neoplanta i Heliopa.

Tu su i hibridi namenjeni i organskoj proizvodnji – uljani hibridi NS Fantazija i Duško, konzumni hibridi NS Gricko i NS Slatki, kao i visokooleinski hibrid Oliva.

Nakon prezentacije sortimenta suncokreta, regionalni predstavnik Branislav Živanović je predstavio sortiment soje. Predstavljene su standardne i najnovije sorte, podeljene u 5 grupa zrenja. Iz grupe 000 zrenja, tu su Favorit i NS Kaća, iz grupe 00 zrenja Fortuna, Merkur i Tajfun, iz 0 grupe zrenja Galina, Valjevka, kao i najnovije NS Princeza, NS Vulkan i NS Atlas. Što se tiče nešto kasnijih grupa zrenja, u I grupi zrenja predstavljene su Sava, NS Maximus, NS Apolo i Victoria, u II grupi zrenja Rubin, Venera, Trijumf, NS Fantast, NS Zita i najnovija sorta NS Kolos.

Pored soje, predstavljen je i sortiment krmnog bilja: sorta crvene deteline Una, sorte lucerke Banat VS, NS Banat ZMS II, NS Medijana ZNS V, NS Medija, NS Jelena, jarog proteinskog graška Partner i Dukat, jarog graška NS Junior, jare grahorice Novi Beograd, sorta ozimog krmnog graška Kosmaj i ozimog proteinskog graška NS Mraz. Predstavljena je i ozima grahorica Neoplanta, stočni kelj Perast, sudanska trava Sava i krmni sirkovi Titan i Siloking.

Na samom kraju, dr Vladimir Aćin sa Odeljenja za strna žita ukazao je na vremenska prilike u prethodnom periodu, kao i na moguće vremenske uslove u predstojećem periodu, uz savete za kvalitetnu prihranu useva strnih žita.