Torak 2Na imanju Kuprešak Milana u Centralnoj Bačkoj, u Čurugu, na terenu koji predstavlja dipl. inž. Siniša Jakovljev, promoter Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, zabeleženi su izuzetni prinosi NS sorti pšenice.

Ovaj naš verni proizvođač i kupac gaji isključivo naše sorte pšenice – NS Azra i NS Ilina. Sorta NS Azra je posejana u optimalnom roku, primenjeno je mešano đubrivo u količini od 225 kg/kJ, azotno đubrivo AN u količini od 200 kg/kJ, blagovremeno je izvršen tretman fungicidima i insekticidima i postignut je prinos od 4795 kg/kJ, odnosno 8391 kg/ha.

Žetva je izvršena pre kiše 24. juna 2016. godine. Sorta NS Ilina je takođe posejana u optimalnom roku, sa istom količinom mešanog i azotnog đubriva, a postignut je prinos od 5440 kg/kJ, odnosno 9520 kg/ha. Žetva je obavljena takođe pre kiše 25. juna 2016. godine.

TorakOdmah narednog dana ekipa marketing službe Instituta je zajedno sa dipl. inž. Vasom Stojšinim, predstavnikom za region Banata, posetila i imanje Đorđa Milotina u selu Torak (Begejci).

Ovaj proizvođač se još od 1982. godine bavi poljoprivrednom proizvodnjom, što sigurno govori o njegovom znanju i iskustvu, a već više od deset godina sarađuje sa našim Institutom. To nam je i ponos i dokaz da kvalitetom semena i znanjem zaposlenih zavređujemo poverenje naših kupaca i proizvođača. Đorđe Milotin na 51 jutru gaji četiri sorte NS sortimenta: Zvezdana, Simonida, NS Ilina i od jarih sorti Nataša.

Najprinosnijom se pokazala Zvezdana sa 4850 kg/kJ, dok je Simonida kod koje je nešto manje primenjen azot, uz nevreme uoči žetve, postigla 4700 kg/kJ. Količina primenjenog  mešanog đubriva je 200 kg/kJ, 100 kg uree, 90 kg AN, sa 2x zaštitom fungicida i folijarnom prihranom.

NS Ilina je požnjevena tek posle velike oluje, a dostigla je prinos od 4500 kg/kJ. U celini na proizvodnim parcelama ovog proizvođača može se reći da su NS sorte pšenice u proseku postigle prinos od 4712 kg/kJ, što je 8250 kg/ha. Kao kratak recept za uspeh u proizvodnji Đorđe sugeriše kao najvažnije upotrebu deklarisanog semena, ranu prihranu, 2 x tretiranje fungicidima. Poznat je po tome da uvek voli da “proba” naše nove sorte, tako da od jeseni planira uvođenje i sorti NS Mila, Obala i Azra.

Kao što pravi proizvođači biraju nas, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, tako se i mi trudimo da odaberemo njih. Samo dobri i savesni proizvođači spremni na saradnju mogu da istaknu genetski potencijal naših sorti i da postignutim prinosom dokažu nove sorte u proizvodnji.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154375697629824[/do]