SONY DSC

Na Danu polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima okupljaju se predstavnici zvaničnih institucija, ministarstava, poljoprivrednih stručnih službi, ali i nama najmiliji gosti – proizvođači. To je dan kada svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, bilo da su već odavno korisnici semena sorti i hibrida koje stvara Institut ili tek vide svoju budućnost sa našim brendom, imaju mogućnost da na „večitom ogledu“ koji se izvodi već 50 godina upoznaju i lično uvere u sortiment naših najvažnijih biljnih vrsta.

 

Ove godine smo kao počasne goste na Dan polja pozvali rekordne proizvođače naših sorti i hibrida, kako bi sami posvedočili o vrednosti i kvalitetu NS semena.

 

Zvjezdan BabicKao izuzetni proizvođači NS hibrida kukuruza iz banatskog regiona su se pokazali Stevan Grubački, Žurž Pompiliju (21 ha, 14 t/ha) i Jovan Živulj (40 ha, 8 t/ha). Stevan Grubački, proizvođač iz Zrenjanina, i ove godine seje NS hibride kukuruza različitih grupa zrenja i postiže rekordne prinose na površini od preko 50 ha. U mačvanskom okrugu prinos od 12 t/ha na 22 ha postigao je proizvođač Miloš Teodorović koji seje naš sortiment i ostalih kultura, dok se u bačkom rejonu istakao Antal Vaci koji seje oko 150 jutara kukuruza. Svoje zadovoljstvo će sa nama podeliti i poznati poljoprivredni proizvođač iz okoline Valjeva, Boža Divnić, koji seje samo hibride kukuruza našeg Instituta, postavlja oglede u saradnji sa PSS i postiže izuzetno visoke prinose. Ono što nam je izuzetno drago i na čega smo ponosni su mladi ljudi koji seju naše hibride i koji sa nama vide svoju budućnost. Jedan od takvih proizvođača je Milan Stojanović, mladi proizvođač iz južne Srbije, koji seje samo NS hibride i u svojim ogledima postiže prinos oko 11 t/ha. Posebno ističemo proizvođača iz BiH, Zvjezdana Babića, za koga slobodno možemo da kažemo da je jedna od “ikona” našeg brenda na društvenim mrežama, koji seje samo NS seme i postiže odlične prinose.

 

Radisa RadisavljevicKao počasne goste – rekordere, pozvali smo i proizvođače naše izuzetno profitabilne biljne vrste suncokreta po kojoj smo poznati u celom svetu. Među njima je Dragan Dulijan, proizvođač koji već duži period na značajnim površinama seje konzumne NS hibride suncokreta: Vranac, Cepko, Gricko. Ove godine pod Cepkom je zasejano preko 70 ha. U goste nam dolazi i naš izuzetan proizvođač Vladan Negrojević (20 ha, 3,5 t/ha) iz Banata, a pozvali smo i odličnog proizvođača Jovana Porkarevića iz istočne Srbije (opština Negotin), rekordera u proizvodnji suncokreta koji je lojalan našim sortama i hibridima. Očekujemo i Velizara Bekića iz centralne Srbije koji pored suncokreta seje i našu soju, a poznat je po organizaciji zimskih škola.

 

Velja BrkicDa je soja biljna vrsta čije površine rastu u svetu i kod nas, dokaz su izuzetni proizvođači koje smo pozvali i koji su to svojim primerima i potvrdili. Od “naših” proizvođača soje iz Banata se izdvaja Jovica Tintor (20 ha, 4,3 t/ha) a u Severnoj Bačkoj Stevan Rankov – vrlo cenjen i ugledan poljoprivrednik u Bajši. Saradnju sa Institutom započeo je još pre mnogo godina i pre svega se odnosi na setvu NS sorti soje i hibirida kukuruza sa kojima su ostvareni izuzetno dobri prinosi koji se koriste u ishrani tovljenika. Osim soje i kukuruza, seje i stočni ječam, lucerku i druge biljne vrste institutskog asortimana. Telečka visoravan inače ne spada u regione gde se često ostvaruju rekordni prinosi, te zbog toga ističemo Stevana koji je u najboljim i vremenski najlošijim godinama uvek ostvarivao stabilne prinose sa našim semenom. Naš veliki proizvođač iz Srema, Žikica Lazić seje čak 325 ha soje, dok Svetisav Grujić iz centralne Bačke na 60% svojih površina (oko 300 jutara) seje soju isključivo institutskih sorti, a koristi i druga naša semena i veoma je cenjen u svom kraju.

 

Zoran LambetaOd izuzetne važnosti su i poljoprivredna preduzeća i zadruge sa kojima sarađujemo, te smo i njihove predstavnike pozvali kao počasne goste. Iz severne Bačke (Subotice) pozvali smo Gorana Zeljkovića kao predstavnika firme Remi Trade i istaknutog proizvođača koji u najvećoj meri koristi NS seme suncokreta, kukuruza i strnih žita. Sa ovom firmom imamo uspešnu saradnju u izvođenju, praćenju i ocenjivanju demo i prozivodnih ogleda, kao i u ispitivanju novih hibrida u proizvodnim uslovima. Iz južne Bačke nam dolaze naši čuveni proizvođači koji nas verno prate i na svim našim Savetovanjima, Zoran i Goran Lambeta, koji na površini od 300 ha soje ostvaruju prosečan prinos 4,1 t/ha. Uspešnu saradnju imamo sa zemljoradničkom zadrugom Vitovnica iz Kule, iz centralne Srbije, što potvrđuju i ogledi suncokreta i kukuruza koje već godinama rade sa nama.

 

Posebno se ponosimo našim vernim proizvođačima koji uzgajaju više biljnih vrsta – Miomirom Crvenim koji na 300 jutara seje isključivo NS seme, Đorđem Mihajlovićem koji proizvodi kukuruz na 50 ha, suncokret na 10 ha i soju na 6,5 ha, Nikolom Verbunkićem koji proizvodi kukuruz na 100 ha, suncokret na 150 ha i pšenicu na 150 ha, Radišom Radosavljevićem i Zlatkom Markovićem, koji na 200 ha seje NS pšenicu i kukuruz.

 

Još jednom želimo da naglasimo da smo ponosni na naše sorte i hibride koji su zajedničkim radom stvarani u Institutu dugi niz godina, ali i na naše rekordere koji nam omogućavaju da verno prikažemo rezultate našeg zajedničkog rada.