U četvrtak 21.12.2017, u prepunom amfiteatru Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija u Šapcu , održano je tradicionalno Regionalno savetovanje poljoprivrednih proizvođača Mačvanskog okruga iz oblasti ratarsko povrtarske proizvodnje ozimih i jarih kultura (tehnologija proizvodnje, sortiment ratarsko-povrtarskih biljnih vrsta, zaštita, ishrana i nega useva i mehanizacija).

Na Savetovanju je bilo prisutno preko 160 poljoprivrednih proizvođača, što dokazuje da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa svojim robnim brendom NS seme veoma zastupljen u ovom kraju. Savetovanje je trajalo oko 3 sata, a u izuzetnoj pažnji i interakciji sa predavačima poljoprivredni proizvođači su mogli da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice kada je u pitanju uzgoj novosadskih sorti i hibrida.

Predavanja su održali vodeći oplemenjivači, semenari, zaštitari i drugi stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo: dr Đorđe Jocković, dr Goran Malidža, dr Jelena Ovuka, dr Vojin Đukić, dr Janko Červenski, dr Vladimir Aćin, dr Bojan Jocković, dr Milan Mirosavljević i dr Dalibor Živanov. Skup je pozdravio i prof. dr Luka Radoje, koji je podsetio poljoprivredne proizvođače da obrate pažnju šta seju i kakvom mehanizacijom i usmerio ih na odabir i korišćenje domaćeg semena. O tome šta je prof. Radoje rekao o Institutu, citiraćemo njegove reči: „Dragi moji poljoprivrednici, NS seme je vrh dijamantskog brega srpskog agrara. Više od polovine sorti i hibrida je priznato i seje se u svetu. Nije slučajno država Srbija prepoznala i opredelila se da ovaj Institut proglasi naučnom ustanovom od nacionalnog značaja.

Sledite savete ovih stručnjaka, jer je među njima preko 100 doktora nauka različitog profila iz oblasti poljoprivrede. Institutu upućujem iskrene čestitke na jubileju i priznanju, a vama, dragi moji, želim dobro zdravlje i dobru godinu“. Na kraju se skupu obratio i komercijalni direktor Instituta Mladen Ignjatović, koji se zahvalio svima na pažnji i iskrenim čestitkama i napomenuo da, u godini jubileja, Institut na tržište izlazi sa sloganom „najprinosnije, najkvalitetnije i cenovno najpovoljnije“.