Dana 12.2.2018. godine  sa početkom u 10h, u velikoj Sali Opštine Sremska Mitrovica, održano je regionalno savetovanje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Na samom početku savetovanja, sve prisutne je pozdravio naš regionalni predstavnik za Srem, Branislav Živanović, koji je napomenuo da se ovo savetovanje održava  14. put i predstavio Institut sa osvrtom na godinu jubileja 2018. u kojoj se obeležava 80 godina postojanja i uspešnog poslovanja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Prisutne je nakon toga pozdravio direktor Instituta prof.dr Jan Turan, koji je održao predavanje u vezi sa pravilnim korišćenjem mehanizacije u periodu setve ratarskih biljnih vrsta.

Dr Igor Balalić sa Odeljenja za industrijsko bilje predstavio je sortiment suncokreta, koji je prošle godine imao odlične prinose u sušnom periodu. Suncokret se na ovom terenu gaji na sve većim površinama, a kvalitet i sadržaj ulja je izuzetno visok (oko 50%).

Rezultati ogleda poljoprivrednih stručnih službi su bili odlični i pokazalo se da su naši hibridi u samom vrhu po prinosu i kvalitetu. Hibridi suncokreta za predstojeću sezonu predstavljeni su u nekoliko grupa.

Od uljanih hibrida, tu su NS Fantazija, NS Oskar, Duško i Sremac, kao i najnoviji NS Konstantin i NS Romeo, koji su se po prinosima pokazali kao neprikosnoveni. Pored ovih noviteta, predstavljeni su i hibridi NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

Što se tiče Clearfield tehnologije, predstavljeni su hibridi namenjeni suzbijanju volovoda hemijskim putem uz primenu herbicida Pulsar 40, među kojima su Rimi PR, Pegaz i NS Taurus, kao i hibridi koji su tretirani herbicidom Pulsar plus, NS Smaragd CLP i NS Samuraj CLP.

Od hibrida otpornih na Tribenuron-metil uz primenu herbicida Express 50SX, predstavljeni su Sumo 1 PR, Sumo 2 OR, Orfej, NS Sumo Sjaj i NS Sumo Sol. Predstavljeni su i hibridi za posebne namene, kao što su visokooleinski Oliva, konzumni NS Leviathan, NS Gricko, NS Slatki, NS Garavi i Cepko, hibridi za kasnu setvu NS Dukat, hibridi za ishranu ptica NS Labud i dekorativni suncokret Neoplanta i Heliopa.

Tu su i hibridi namenjeni organskoj proizvodnji – od uljanih hibrida NS Fantazija i Duško, konzumni NS Gricko i NS Slatki, kao i visokooleinski Oliva.

U Sremu je prošle godine posejano 25000 ha pod sojom, a ono što je najbitnije pred setvu svakako je  kvalitetna obrada i priprema zemljišta, napomenula je rukovodilac Odeljenja za soju dr Svetlana Balešević-Tubić.

U zavisnosti od terena, za tržište Srbije predstavljene su standardne i najnovije sorte, podeljene u 5 grupa zrenja. Iz grupe 000 zrenja, tu su Favorit i NS Kaća, iz grupe 00 zrenja Fortuna, Merkur i Tajfun, iz 0 grupe zrenja Galina, Valjevka, kao i najnovije NS Princeza, NS Vulkan i NS Atlas. Što se tiče nešto kasnijih grupa zrenja, u I grupi zrenja, predstavljene su Sava, NS Maximus, NS Apolo i Victoria, u II grupi zrenja Rubin, Venera, Trijumf, NS Fantast, NS Zita i najnovija NS Kolos.

Kada je reč o krmnom bilju, dr Dragan Milić je pored tehnologije gajenja ukazao na značaj i ulogu ovih biljnih vrsta, koje su sve više zastupljene u biljnoj proizvodnji. Predstavljene su sorte crvene deteline Una, lucerke Banat VS, NS Banat ZMS II, NS Medijana ZNS V, NS Medija, NS Jelena, jarog proteinskog graška Partner i Dukat, jarog graška NS Junior, jare grahorice Novi Beograd, ozimog krmnog graška Kosmaj i ozimog proteinskog graška NS Mraz. Predstavljena je i ozima grahorica Neoplanta, stočni kelj Perast, sudanska trava Sava i krmni sirkovi Titan i Siloking.

Strna žita su jedna od najznačajnijih ratarskih useva na području Srbije. Da bi usevi u ovom periodu imali dovoljno energije, potrebno je da se izvrši kvalitetna prihrana. O ovoj temi govorio je dr Vladimir Aćin sa Odeljenja za strna žita.

Za sam kraj savetovanja dr Đorđe Jocković je ispred Odeljenja za kukuruz ukazao na značaj pravilne agrotehnike u predsetvenom periodu, kao i u periodu vegetacije useva kukuruza.

Da bi se napravio pravilan izbor hibrida kukuruza, potrebno je znati njihovu namenu. S tim u vezi predstavljen je kompletan sortiment kukuruza Instituta nekoliko grupa zrenja i namena:

Hibridi  za berbu u zrnu – NS 3022, NS 3023, NS 444, NS 4030 I NS 4051,

Hibridi namenjeni za silažu – NS 6043, NS 5010, NS 770, Tisa, NS 208 i NS 3014,

Hibridi za rekordne prinose – NS5043, NS 5051, NS 6030, Ns 640, NS 6010, NS 6102, NS 6140 i NS 7020,

Hibridi namenjeni suzbijanju divljeg sirka sa DUO System tehnologijom, tretirani preparatom Focus Ultra – NS 444 ULTRA, NS 5041 ULTRA i NS 640 ULTRA, kao i hibridi za posebne namene – NS 609b (beli) i NS 620k (kokičar).

Savetovanje je pratilo oko 200 poljoprivrednih proizvođača, koji su u odličnoj interakciji sa predavačima dobili sve neophodne informacije i odgovore na pitanja u vezi sa navedenim biljnim vrstama. Nakon predavanja, okupljeni posetioci su sa predavačima nastavili da se druže uz ručak koji je bio organizovan u neposrednoj blizini  Opštine Sremska Mitrovica.