Dana 15.2.2018. godine, sa početkom u 11h, u zgradi Kulturnog centra Ub održano je regionalno savetovanje Instituta u organizaciji firme Popović d.o.o. i našeg regionalnog predstavnika Branislava Ignjatovića. U prepunoj sali, pred oko 200 poljoprivrednih proizvođača ovog kraja, savetovanje je otvorio komercijalni direktor Instituta Mladen Ignjatović.

Predstavio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo po organizacionim jedinicama i ukazao na značaj gajenja domaćih sorti i hibrida, naglasivši da su u godini jubileja i proslave 80 godina od osnivanja Instituta u planu dalja širenja tržišta i uvođenje novih sorti i hibrida svih ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta, namenjenih visokim i stabilnim prinosima.

Prisutnima se obratio i prof. dr Luka Radoje, koji je kao vrstan poznavalac agrara u Srbiji ukazao na značaj i veličinu Instituta, čestitao na predstojećem jubileju i objasnio zbog čega je važno da se poljoprivredni proizvođači opredeljuju za domaće sorte i hibride, prvenstveno one koje se proizvode u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

O kukuruzu kao najrasprostranjenijoj biljnoj vrsti, koja ima i najdužu tradiciju gajenja u Srbiji pored strnih žita, govorio je dr Đorđe Jocković. On je ukazao na značaj neophodne agrotehnike u predsetvenom periodu, kao i u periodu vegetacije useva kukuruza.

Da bi se napravio pravilan izbor hibrida kukuruza, potrebno je znati njihovu namenu. S tim u vezi, predstavljen je kompletan sortiment kukuruza u više grupa zrenja i namena:

Hibridi  za berbu u zrnu NS 3022, NS 3023, NS 444, NS 4030 I NS 4051,

Hibridi namenjeni za silažu NS 6043, NS 5010, NS 770, Tisa, NS 208 i NS 3014,

Hibridi za rekordne prinose NS5043, NS 5051, NS 6030, Ns 640, NS 6010, NS 6102, NS 6140 i NS 7020,

Hibridi namenjeni suzbijanju divljeg sirka sa DUO System tehnologijom, tretirani preparatom Focus Ultra NS 444 ULTRA, NS 5041 ULTRA i NS 640 ULTRA, kao i hibridi za posebne namene NS 609b (beli) i NS 620k (kokičar).

Prošle godine u Srbiji je posejano znatno više površina  pod sojom, a ono što je najbitnije pred setvu je svakako i kvalitetna obrada i priprema zemljišta, napomenuo je dr Vuk Đorđević . U zavisnosti od terena, za tržište Srbije predstavljene su standardne i najnovije sorte, podeljene u 5 grupa zrenja. Iz grupe 000 zrenja, tu su Favorit i NS Kaća, iz grupe 00 zrenja Fortuna, Merkur i Tajfun, iz 0 grupe zrenja Galina, Valjevka, kao i najnovije NS Princeza, NS Vulkan i NS Atlas. Što se tiče nešto kasnijih grupa zrenja, iz I grupe predstavljene su Sava, NS Maximus, NS Apolo i Victoria, iz II grupe zrenja Rubin, Venera, Trijumf, NS Fantast, NS Zita i najnovija NS Kolos.

Dr Jelena Ovuka sa Odeljenja za industrijsko bilje, predstavila je sortiment suncokreta, koji je sve  više zastupljen u ovim krajevima.

Hibridi suncokreta za predstojeću sezonu predstavljeni su u nekoliko grupa. Od uljanih hibrida predstavljeni su NS Fantazija, NS Oskar, Duško i Sremac, kao i najnoviji NS Konstantin i NS Romeo, koji su se po prinosima pokazali kao neprikosnoveni. Pored noviteta, preporučeni su i hibridi NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

Što se tiče Clearfield tehnologije, predstavljeni su hibridi koji su namenjeni suzbijanju volovoda hemijskim putem uz primenu herbicida Pulsar 40, a tu su Rimi PR, Pegaz, NS Taurus, kao i hibridi koji su tretirani herbicidom Pulsar plus, NS Smaragd CLP i NS Samuraj CLP.

Od hibrida otpornih na Tribenuron-metil, uz primenu herbicida Express 50SX, predstavljeni su Sumo 1 PR, Sumo 2 OR, Orfej, NS Sumo Sjaj i NS Sumo Sol.

Takođe, predstavljeni su i hibridi za posebne namene, kao što su visokooleinski Oliva, konzumni NS Leviathan, NS Gricko, NS Slatki, NS Garavi i Cepko, hibridi za kasnu setvu NS Dukat, hibrid za ishranu ptica NS Labud i dekorativni suncokret Neoplanta i Heliopa.

Predstavljeni su i hibridi namenjeni organskoj proizvodnji: od uljanih hibrida NS Fantazija i Duško, konzumni hibridi NS Gricko i NS Slatki, kao i visokooleinski hibrid Oliva.

Na kraju predavanja i preporuke sortimenta za predstojeću sezonu, kompanija Agromarket predstavila je preparate namenjene zaštiti useva za sve ratarske i povrtarske biljne vrste.

Po završetku predavanja, okupljeni su pozvani da nastave druženje u prijatnom ambijentu restorana gde su se organizatori zahvalili svim prisutnim gostima.