Pod sloganom „Da domaće vredi više” od 22. do 24. marta u Zrenjaninu (hala „Medison„ i „Kristalna dvorana”) održan je prvi Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina Srbije, organizovan pod pokroviteljstvom Kabineta za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Vlade Republike Srbije u saradnji sa Odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Manifestaciju je otvorio član republičke vlade, ministar Milan Krkobabić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Odbora za selo SANU dr Dragan Škorić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Na sajmu su uzeli učešće zadružni savezi Srbije i Vojvodine, većina republičkih i pokrajinskih institucija značajnih za poljoprivredu, veći broj proizvođača organske hrane, kao i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Na štandu Instituta su dežurali regionalni predstavnik za srednji Banat, dipl. inž. Vasa Stojšin, i regionalni predstavnik za južni Banat dipl. inž. Ljubomir Todić. 

Kroz sajamsku manifestaciju je prodefilovalo preko hiljadu posetilaca – poljoprivrednika koji su pokazali izuzetno interesovanje za setvu NS hibrida kukuruza i suncokreta, gde su stručne savete dobijali od naših regionalnih predstavnika sa terena. Interesovanje za NS hibridima potvrđuje postojan kvalitet i tradicionalno poverenje koje naši kupci imaju u domaće seme, pre svega seme koje proizvodi i prodaje Institut pod robnom markom NS SEME.

Pored povrća, posetioci su bili zainteresovani za naše hibride kukuruza, kao što su NS3022, NS5051, NS6102, NS6010, kao i nove hibride NS6140 i NS5041 ultra. Interesantne su i sorte soje  pre svega nulte i prve grupe zrenja – Valjevka, Galina, Sava, NS Apolo NS Maximus, zatim krmnog bilja – lucerke, jarog graška NS Junior i Dukat, sumo hibridi suncokreta SUMO 1 PR, SUMO 2 OR, kao i novi SUMO ORFEJ.

Pored Sumo hibrida, standardno je i interesovanje za Clearfield hibridima, kao što je Rimi PR, Pegaz, Taurus, konvencionalnim uljanim hibridima NS Konstantin, NS Fantazija i NS Oskar, kao i najnovijim hibridima NS Kruna, NS Ronin i NS Horizont.

Na sajmu je podeljeno nekoliko stotina kataloga i flajera što je, uz stručne savete, odlična uvertira u završetak prolećne prodajne sezone.