GMU_5561Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, dr Jegor Miladinović, rukovodilac Odeljenja za kukuruz dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture dr Siniša Jocić i rukovodilac Odeljenja za strna žita dr Nikola Hristov su dali šansu poljoprivrednim proizvođačima NS semena – rekorderima da u neposrednom kontaktu, direktnim pitanjima i sugestijama izraze svoje mišljenje i zadovoljstvo saradnjom sa Institutom. Direktor Instituta je zamolio proizvođače da oni budu ti koji će pitati i pričati jer Institut koji je domaćin i organizator Seminara je tu zbog njih, već 75 godina, a sve što radi i stvara je za njih.

Proizvođač iz okoline Kragujevca je probio led obrativši se prisutnima sa željom da pohvali rad sa Institutom. Isprobao je gotovo sve NS hibride kukuruza, od kojih je izdvojio NS 5041, NS 5043, NS 6102, NS 7020 napominjući da je Institut lider u proizvodnji i prodaji u njegovom kraju. Proizvođač iz okoline Maletića je na pitanje zašto se povlače neki dobri hibridi kukuruza od dr Bekavca dobio odgovor da se umnožavaju u potrebnoj količini i da umnožavamo i dalje sve ono što vredi, ali je apelovao da treba probati nove hibride koji su dobri bar koliko i prethodni jer inače ne bi bili ni priznati, sa čime se složio i dr Hristov u pogledu stvaranja novih, boljih sorti pšenice. Ovaj proizvođač hvali samo domaća semena i sugeriše jaču propagandu Institutske izuzetno kvalitetne i raznolike ponude semena.

GMU_5559Skupu se obratio i direktor ZZ Kisač i izrazio zadovoljstvo što kolege proizvođači iz Srbije hvale vojvođansko NS seme. On je takođe pohvalio rad i trud promotera Instituta koji su u svakom trenutku spremni da dođu na teren, daju sugestiju i reše problem. Apelovao je na što veći broj predavanja naučnih radnika Instituta i što veće prisustvo u medijima kako bi istakli svoje rezultate i široku lepezu semena gajenih biljnih kultura. Podršku da treba „agresivnije“ da se pojavljujemo u javnosti dao je i direktor zadruge ZZ Nikinci, na šta je direktor Miladinović ponosno odgovorio da smo mi prvenstveno naučni Institut, a ne samo trgovci semenom, da su iskrenost i istina naše najveće oružje i da ćemo uvek ići prvenstveno u pravcu stvaranja boljeg.

GMU_5579Proizvođač iz Kisača je izrazio želju za stvaranjem hibrida koji brže otpuštaju vlagu i od dr Bekavca dobio kratak i jasan odgovor da su takvi hibridi već stvoreni, da predstavljaju najnoviji sortiment Instituta i da se već ove godine mogu naći u prodaji Instituta. Pojedini proizvođači su pohvalili lepo organizovan Seminar, dok je verni proizvođač Instituta, gospodin Zoran Lambeta iz Gajdobre, koji seje isključivo NS seme izražavajući izuzetno zadovoljstvo prinosom i kvalitetom NS semena, takođe sugerisao pojačanje reklame NS semena, prvenstveno češćim održavanjem predavanja izuzetnih naučnih radnika i promotera Instituta. Naglasio je da imamo svu podršku agronoma jer Institut za ratarstvo i povrtarstvo koji je u srcu Vojvodine treba proizvođačima.

Zaključak ovog sastanka, izuzetno korisnog za proizvođače i za Institut, dao je direktor Instituta i sa ponosom istakao da ovaj Institut ne voli niko više od nas samih zaposlenih u njemu, da je ovo sigurna kuća kojoj je osnivač i vlasnik država, da ga čuvamo i da ćemo ga sledbenicima predati u još boljem stanju.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153048915454824.1073742019.56790329823&type=3&uploaded=22[/do]