U sredu, 6. februara održano je naučno-stručno savetovanje za poljoprivrednike „Dobar dan domaćine“. Naučno-stručno savetovanje održano u Senti je prvo u nizu koje će se nastaviti već u petak u Sremskoj Mitrovici, a potom još u pet mesta širom Srbije.

Organizator savetovanja je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Departman za ratarstvo.

U prepunoj sali Doma kulture okupilo se preko 200 poljoprivrednika. U ime domaćina, Udruženja poljoprivrednika Sente i Poljoprivredne stručne službe Senta, učesnike su pozdravili Ferenc Šoti i Miloš Halgašev.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ model je transfera znanja ka poljoprivrednicima, u cilju primene novih tehnologija, te unapređenja i daljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Organizovanje ovakvih skupova prilika je da se u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima razmene ideje i informacije, te da se blagovremeno informišu o sortimentu za predstojeću setvu, kao i o merama agrarne politike za 2019.

Dr Ana Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove u Institutu, održala je predavanje na temu „Uljana repica – proizvodnja i krizne tačke”.

O temi „Pogled na pšenična polja i tržište“ govorio je dr Novica Mladenov sa Odeljenja za strna žita.

U okviru panel diskusije „(Ne)racionalno korišćenje zemljišta za intenzivnu proizvodnju i upotreba stanjaka“ prisutnima se obratio dr Jovica Vasin, rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10157227143954824[/do]