DSCF8357U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad i preduzeća Žitna polja & LMD d.o.o iz Čuruga, organizovano je stručno savetovanje poljoprivrednih proizvođača, zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednih preduzeća. Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Agromarketa doo prezentovali su NS sortiment za predstojeću sezonu, a svojim prisustvom i učešćem u savetovanju skup su uveličali RTI doo, kao i uvažene hemijske kuće Bayer doo, Basf doo i drugi. Značaj i interesovanje za ovakve vidove edukacije koje Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa zadovoljstvom organizuje širom cele Srbije potvrdilo je i prisustvo od 218 posetilaca.

Rukovodilac Odeljenja za kukuruz iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Goran Bekavac, predstavio je NS hibride kukuruza i tehnologiju proizvodnje kukuruza za predstojeću sezonu.

Iako već dobro upoznati sa standardnim i potvrđenim NS hibridima kukuruza u praksi, prisutni proizvođači su pokazali veliko interesovabnje za novim NS hibridima kukuruza i novim tehnologijama proizvodnje koje Institut za ratarstvo i povrtarstvo nudi. Zanimljivo predavanje dipl. biol. Filipa Franete, sa Odeljenja za kukuruz u Institutu, potvrda je da je problem crvenila kukuruza i danas prisutan u velikoj meri. Evidentno je da ne postoji hibrid koji je otporan na ovaj problem. Zbog toga se preporučuju hibridi kratke vegetacije (FAO 300, 400) i gajenje kukuruza u plodoredu (tropolj i četvoropolj). Više o ovoj interesantnoj temi možete videti u tekstu dr Božane Purar i dipl. biol. Filipa Franete.

Dr Igor Balalić sa Odeljenja za uljane kulture iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo obratio se prisutnima i odličnim predavanjem podsetio na značajne NS hibride suncokreta sa kojima proizvođači već imaju pozitivno iskustvo. Posebno je istakao kvalitet zrna koje se ističe po odličnom sadržaju ulja. Po ovoj osobini NS hibridi suncokreta su prepoznatljivi. Hibridi koji se posebno ističu po visokom sadržaju ulja su: Oskar, NS-H-111, Duško. Kao vrlo rodni NS hibridi suncokreta izdvajaju se SUMO 1 i SUMO 2. Ove hibride karakteriše i vrlo specifična tehnologija proizvodnje, koja Institut izdvaja od drugih kompanija. Naime, ove hibride odlikuje prednost što se u toku vegetacije mogu tretirati herbicidima protiv korova, čime se obezbeđuje apsolutna zaštita od korova.

Dr Vojin Đukić sa Odeljenja za soju iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo održao je vrlo značajno predavanje o jednoj, možda najzanimljivijoj, kulturi – soji, koja ima tendenciju povećanja površina i kod nas i u svetu. O tome svedoče i statistički podaci da su površine pod sojom u 2015. godini bile rekordno najveće i iznosile su 201.000 ha. Najveće interesovanje kod proizvođača su izazvale nove sorte soje kao što su Fantast, Zita (II grupa zrenja), Apolo (I grupa zrenja), Princeza (O grupa zrenja). Činjenica je da su u Čurugu proizvođači soje fantastični i vrlo iskusni, ali je sigurno i da im je svaka nova informacija u tehnologiji proizvodnje od dr Vojina Đukića dragocena. Takođe, Institut sa ponosom ističe i da je svaka povratna informacija od proizvođača dobrodošla. To je put kojim se Institut i do danas rukovodio i koji mu je bio vodilja u stvaranju novih sorti i hibrida koji odgovaraju potrebama naših proizvođača.

To je naš put uspeha!

Preduzeće Žitna polja & LMD d.o.o Čurug, sa kojim je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada organizovao ovaj skup, osnovano je 12.09.2005. godine kao preduzeće za proizvodnju i otkup žitarica (osim pirinča), leguminoza i uljarica.

Vizija im je da postanu preduzeće koje će biti značajno u trgovini poljoprivrednim proizvodima, prepoznatljivo po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, korektnom odnosu prema svojim poslovnim partnerima i zaposlenima.

Korporativne vrednosti su im timski rad, integritet, pouzdanost, visok kvalitet, dugoročna partnerstva,  društvena odgovornost.

Cilj osnivanja firme je uspešno poslovanje u okviru proizvodnje i trgovine poljoprivrednim proizvodima, kao i izgradnja imidža pouzdanog i ozbiljnog poslovnog partnera. Preduzeće Žitna polja & LMD proširuje delatnost, te se sad bavi i stočarstvom, a u nekoj bližoj budućnosti u planu je proizvodnja povrća na novoj ekonomiji u mestu Lok.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154008167584824.1073742120.56790329823&type=3[/do]