Prof. dr Srbislav DenčićDana 5. juna održan je Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u organizaciji PSS Subotica. Skupu je prisustvovalo preko 200 poljoprivrednih proizvođača, predstavnika Sekretarijata za poljoprivredu, lokalne samouprave, semenskih i hemijskih kompanija, stručnih službi, zemljoradničkih zadruga, udruženja poljoprivrednika i medija. Prisutni su imali priliku da vide sortni ogled strnih žita, krmnog bilja, uljane repice, kao i ogled sa herbicidima u kukuruzu, suncokretu i soji.

Prema rečima direktora PSS Damira Varge, u regionu severne Bačke ima useva strnih žita koji su stradali od napada rđe, ali isto tako i useva koji su sačuvali zelenu boju lista. „Ono što u ovom trenutku zabrinjava je nešto veći napad glodara, posebno na delovima gde nije obavljeno sistematsko uništavanje, koji pregrizanjem stabljika prave značajne štete usevima“. 

Predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Srbislav Denčić, prilikom obraćanja posetiocima skupa, rekao je da će ovogodišnji napad žute rđe uzeti svoj danak u prinosu, na usevima gde je tretman fungicidima zakasnio.  Institut u ogledu ima zastupljene dve sorte pšenice, NS 40 S i Ilina, koje imaju ugrađena 3 major gena za otpornost na rđe, što je doprinelo da obe sorte, i pored izuzetno jakog napada žute rđe, saćuvaju zelenu boju. „ Činjenica je da pristup  agrotehnici pšenice mora biti znatno složeniji i da ne može da se svede samo na setvu, đubrenje azotom i žetvu“, dodao je na kraju akademik Denčić.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152473074324824.1073741984.56790329823&type=3&uploaded=17[/do]