Na Rimskim Šančevima, na Odeljenju za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 7. jula su svečano otkrivene biste akademiku Slavku Borojeviću i prof. dr Todoru Mišiću, osnivačima Zavoda za pšenicu (danas Odeljenja za strna žita), izuzetnim naučnicima i stručnjacima. Datoj svečanosti su prisustvovali predstavnici grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, predstavnici Republike Srbije, prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta u Novom Sadu, razni profesori, sadašnji i penzionisani, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, porodica i poštovaoci rada akademika Borojevića i prof. dr Mišića, kao i zaposleni Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji su imali čast da sarađuju sa njima, a potom i da nastave njihov rad.

Prisutnima se prvi obratio prof. dr Jan Turan, direktor Instituta, koji je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo što se odaje počast gospodi Slavku Borojeviću i Todoru Mišiću, uz reči da je ovo zahvalnost za njihov veliki rad i trud, a današnji dan postaje deo istorije Instituta, ispisane zlatnim slovima.

Potom se gostima obratio dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, i istakao da je čitav kolektiv zahvalan gospodi Slavku Borojeviću i Todoru Mišiću. Oni su bili revolucionari i vizionari, i skoro ne postoji knjiga u svetu gde se njihova imena ne spominju, rekao je dr Radivoje Jevtić.

Prof. dr Srbislav Denčić, koordinator za nauku i mentorski rad, govorio je o životu i delu akademika Slavka Borojevića. Akademik Slavko Borojević je pre svega bio učitelj, a potom i stvaralac velikog broja sorti pšenice i tritikalea, inicijator osnivanja tri istraživačka centra, idejni tvorac osnivanja Savezne biljne banke gena, kreator mnogih naučno-istraživačkih projekata, autor i koautor brojnih knjiga, i jedan od najuspešnijih oplemenjivača u svetu, istakao je prof. dr Srbislav Denčić.

Dr Novica Mladenov, rukovodilac tima oplemenjivača, potom se obratio prisutnima i govorio o životu i delu prof. dr Todora Mišića. Rad prof. dr Todora Mišića obeležio je veliki broj funkcija u pokrajinskim i republičkim organizacijama i komisijama, učešće na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, pisanje naučno-istraživačkih radova, učešće na projektima i stvaranje značajnog broja sorti pšenice. Išao je kroz život spuštenog garda i verovao da u svakom čoveku postoji dobrota, rekao je dr Novica Mladenov.

Gostima su se obratili i Katarina Borojević, supruga akademika Slavka Borojevića, Jovan Mišić, sin prof. dr Todora Mišića, i prof. dr Borivoje Jovanović, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji su se zahvalili Institutu na ovoj svečanosti i što će se imena ovih naučnika pamtiti zauvek.

Biste su potom otkrili prof. dr Srbislav Denčić sa Katarinom Borojević, kao i dr Radivoje Jevtić sa Aleksandrom Mišić, unukom prof. dr Todora Mišića.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je još jednom pokazao da se sa ponosom seća svoje prošlosti i svih onih koji su bili deo nje, i omogućili da budućnost bude svetla i uspešna.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155685465059824[/do]