Na Zlatiboru, u Kongresnom centru Srbija, svečano je otvoreno 52. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije. U svečanoj sali okupili su se ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, visokoobrazovanih i državnih institucija, eminentni stručnjaci, proizvođači i mediji.

Uvaženi gosti svojim prisustvom ukazali su na značaj Savetovanja, i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kao institucije koja već punih osam decenija ponosno stoji na svojim temeljima i snažno odoleva izazovima koje današnjica nosi sa sobom. 

Ruka vodilja Instituta jer trud i istrajnost zaposlenih, koji su svojim sposobnostima i zalaganjem dokazali da domaćinska kuća od poverenja može biti prepoznata i u međunarodnim okvirima veličine i vrednosti. Zato se prisutnima ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo obratio predsednik Upravnog odbora, prof. dr Bogdan Kuzmanović. Gospodin Kuzmanović je istakao da Institut ima novu energiju i viziju, kao i da naredne dve do tri godine nose sa sobom velika iznenađenja. Institut za naredni period ima cilj da bude više prisutan na terenu, kako bi svi zainteresovani dobili najbolju moguću uslugu.

Saradnja Instituta za Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavlja dugogodišnje partnerstvo i prijateljstvo.

U godini jubileja, kada Institut slavi 80 godina postojanja, veliko je zadovoljstvo što je Pokrajinski sekretarijat uzeo učešće i prepoznao značaj ovog događaja. Pokrajinski sekretar, mr Vuk Radojević, istakao je značaj Instituta kao institucije koja doprinosi razvoju poljoprivredne proizvodnje. Ove godine učinjen je veliki pozitivni iskorak kroz održavanje prvog Savetovanja agronoma Republike Srbije i Republike Srpske, čime se jača i produbljuje saradnja koja vodi do vrhunskih rezultata.

Kada se govori o Savetovanju, nauka čini njen nezaobilazni deo. Ona predstavlja integralni deo Instituta, početak praktičnog delovanja, dok praksa vodi ka novim dostignućima, zbog čega su se prisutnima obratili i dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, i dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita. Dr Sanja Vasiljević je istakla da je sve počelo od Poljoprivredne ogledne i kontrolne stanice, davne 1938. godine. Danas, zahvaljujući brojnim generacijama istraživača i saradnika, Institut predstavlja svetskog giganta sa učešćem u značajnim projektima, sporazumima o naučno-tehničkim saradnjama, specijalizacijama sa domaćim i inostranim studentima. Najlepši osećaj pak predstavlja stisak ruke proizvođača, dobar klip i kombajn koji preliva, rekla je dr Sanja Vasiljević.

Dr Radivoje Jevtić se osvrnuo na istoriju Savetovanja. Skromni početak od Seminara agronoma Vojvodine, doveo je do sadašnjosti, kada se održava Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije. 50. Savetovanje je i prvo koje nosi ovakav naziv, kada je dobijen i status edukativnog skupa. Do tada su se u okviru ove manifestacije uvele i biljne vrste kao deo programa, okrugli stolovi, kao i saradnja sa poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama.

Čast da svečano otvori Savetovanje dobio je prof. dr Jasmin Komić, ministar za nauku i tehnologiju Republike Srpske. Ministar Komić je ukazao na značaj proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, kao i činjenice da će u narednom periodu biti potrebne veće količine iste kako bi se podmirila rastuća svetska populacija, a u uslovima sve veće potražnje i pritisaka na prirodne resurse. Takođe, istakao je zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da bude deo istorije kada se Institut nalazi u godini jubileja, i najavio potpisivanje ugovora o naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji između Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

52. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika će nesumnjivo opravdati poverenje svih učesnika i dokazati da i ono zaslužuje naslov u novinama kakav je nekad dobio Seminar agronoma Vojvodine – „Položili ispit pred narodom“!

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156261750299824[/do]